2018. december 31., hétfő

A HAZAFISÁG ÉS AZ ALKOTMÁNYOS DEMOKRÁCIA VÉDELME EGYBEESIK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.12.31.


- A német kormány jövőre határozottabban ki akar állni a világban a saját értékeiért és szorosabb nemzetközi együttműködést szorgalmaz

- Orbán annyira önhitt, hogy el sem tudta képzelni, lehet még érdemi tiltakozás a politikája ellen, pedig a demokrácia felszámolásában lefőzte Trumpot

- A populizmus nem fizetődik ki - Németországban

Spiegel

A nemzetközi együttműködés fontosságára figyelmeztet újévi beszédében a német kancellár. Berlinben már előre nyilvánosságra hozták a szöveget, amely rámutat, hogy a világ nagy gondjait csak akkor lehet megoldani, ha összefognak az államok. Merkel emlékeztet arra, hogy e tekintetben Németországra egyre nagyobb felelősség hárul, továbbá, hogy az országot az olyan értékek tették erőssé, mint a nyíltság, a türelem és a tisztelet, ezekhez továbbra is ragaszkodni kell. A legnagyobb feladatként a klímaváltozást, a migrációt és a terror elleni harcot említi. Kiemeli ugyanakkor, hogy mindhárom területen csak akkor lehet előrelépni, ha figyelembe veszik mások érdekeit is, ez tanúsítják a két világháború tanulságai is. Ám mint megjegyzi, ezt a felfogást manapság nem mindenki osztja, ezért a nemzetközi együttműködés alaptételei nyomás alá kerültek. Ily módon Németországnak ismét határozottabban harcolnia kell a véleményéért.

Kurier

A lap főszerkesztője azt jósolja, hogy jövőre vizsgázik a demokrácia, és majd meglátjuk, hogy a jogállammal egyetemben mennyire bizonyul erősnek. De az látnivaló, hogy a demokrácia egyáltalán nem tökéletes, keményen dolgozni kell érte, gyakran kompromisszumot kell kötni, hogy ne osztódjon meg a társadalom. Viszont csak a tekintélyelvű rendszerek kínálnak olyan vezéreket, akik állítólag mindent tudnak. 2019 elsősorban az USA számára lesz kemény év, mert Trump idáig játszott az érzelmekkel, de most már reagálnia kell az ellene folyó vizsgálatra és komolyan kell vennie a Képviselőházat, amelyben a demokratáknak lesz többségük.

A tekintélyelvű politikusok feltett szándéka, hogy kézbe kaparintsák a független intézményeket, e tekintetben Orbán sokkal messzebbre jutott, mint az amerikai elnök. Ám még az illiberális demokrácia nagy barátja is kénytelen észrevenni, hogy minden ellenállást azért ő sem tudott felszámolni. A túlórák megemelése akkora tiltakozást váltott ki, amekkorát önhittségében a kormányfő nem várt volna. És bár a Fidesz igencsak megnehezíti a civilek életét, azért még sokan vannak, akik megszervezik magukat.

Az európai választás jó alkalom lesz, hogy a pártok megmutassák, miként viszonyulnak a demokráciához és a jogállamhoz. Aki tiltakozik az uniós felügyelet ellen, annak rossz a lelkiismerete. Annál inkább megpróbálják majd a szélsőjobbos pártok az etnikai hovatartozás kihangsúlyozásával leplezni, hogy megvetik a demokratikus normákat. A többieknek ezzel szemben ki kell nyilvánítaniuk, hogy az emberi jogok egyetemesek és mindenkire vonatkoznak.

Washington Post

A szerkesztőségi véleménycikk úgy látja, hogy tényleg bőven van ok félni a nacionalizmustól, ám a liberálisoknak megfelelő módon kell kezelniük a gondot. Mert az biztos, hogy a nacionalizmus vezetett el a fasizmushoz, a háborúhoz, a kisebbségek üldöztetéséhez és lemészárlásához, továbbá napjainkban utat nyithat a könyörtelen, cinikus autokraták számára. Ám akik megvédenék a liberális demokráciát, azoknak érdemes kevésbé arrogánsnak lenniük mindazokkal, akik vonzónak találják a nacionalizmust. Az egész világban mély választóvonal jött létre a tehetős nagyvárosok és a kisebb települések, vidéki körzetek között. Utóbbiak lakossága húzta a rövidebbet a globalizáció során, csak ezt éppen az elitek sokáig nem vették észre. Nem kellett volna hozzá megvárni a Brexitet, Trump megválasztását, a magyar, lengyel, francia, német és skandináv nacionalisták felemelkedését.

Mert látni kell, hogy a globalizáció vesztesei tehetetlenségükben gyakran fordulnak a nacionalizmus felé. Ugyanez vezeti őket, amikor nem kérnek a bevándorlásból. Ettől persze még szembe kell szállni erkölcsi alapokon az idegengyűlölettel és a rasszizmussal, ami Trumpot vezérli a menekültekkel szemben. De abban nincs semmi új, ha az emberek azt mondják, hogy az országoknak jogukban áll ellenőrizni a határaikat és megszabni, hány migránst engednek be. A baloldal és az emberséges bevándorlás híveinek két dolgot kell szem előtt tartaniuk: nem szabad automatikusan reakciósnak minősíteniük azokat, akik aggódnak a nemzeti szuverenitás miatt, illetve továbbra is ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a(z amerikai) hazafiság és az alkotmányos demokrácia védelem egy és ugyanaz. Ez nagyon sürgős feladat lesz az újévben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.