2018. december 1., szombat

MIT VESZÍT MAGYARORSZÁG? - A CEU KISZORÍTÁSA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KLANICZAY GÁBOR
2018.11.29.


Most, hogy közeledik a kormányzat végsőnek tekinthető – és saját előrejelzésük szerint minden bizonnyal negatív – döntésének az időpontja a CEU-ügyben, nem árt újra végiggondolni ezt a kérdést. Személyes érintettség okán, a Középkortudományi Tanszék (Medieval Studies) alapítójaként írok erről, hiszen szinte a kezdetétől részt vettem a CEU felépítésében. A személyes szálon túl a történész reflexióit is rögzítem, aki végig­élte és figyelemmel kísérte az elmúlt negyedszázad eseményeit.

1991-ben jelen voltam azokon a tervező megbeszéléseken, amelyeken Soros György a nyolcvanas években általa támogatott közép-európai „ellenzéki” tudósok egy csoportjával és az őket hosszú ideje ösztöndíjakkal, nyugati kutatási lehetőségekkel segítő angol és amerikai értelmiségiekkel elhatározta a CEU megalapítását. Itt döntötték el, hogy azt a pénzt, amelyet egy évtizeden át a kelet-közép-európai fiatal kutatók nyugati ösztöndíjaira biztosított a Soros Alapítvány, a rendszerváltás után egy olyan egyetem alapítására fordítják valamelyik volt szocialista országban, ahová helybe jön a világszínvonal és a nemzetközi együttműködés. Nagy öröm volt, hogy Budapestet választották az egyik helyszínnek. Az első években Prágában és Varsóban is működött a CEU – újszerű, több campuson oktató nemzetközi intézményként alakult, és azért költözött a 90-es évek végére teljességgel Budapestre, mert az itteni egyetemi környezet kínálta a legkedvezőbb feltételeket.

Különleges történelmi pillanat volt a rendszerváltást közvetlenül követő időszak a tudomány és az egyetemek világában is. Egy egész régió diktatúra alól felszabaduló szellemi energiáit és a szélesebb világ (köztük a hazatérő emigránsok) segíteni akarását sikerült az akkor alapított új intézményeknek magukba ötvözni. Ugyanekkor, 1992-ben jött létre, ugyancsak külföldi anyagi támogatással a princetoni mintájú Collegium Budapest is, amely híres tudósok és kiemelkedően tehetséges fiatal kutatók számára biztosított Budapesten féléves–éves kutatási lehetőséget. (Működött 19 évet – ez volt a Fidesz egyik első áldozata a tudomány intézményei közül.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.