2019. augusztus 20., kedd

A VILÁG LEGNAGYOBB PROBLÉMÁJA, HOGY A TERMÉSZETI TŐKE INGYENES

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.08.20.


Holott az éppúgy véges, mint a pénztőke vagy a munkaerő. Ha Magyarországnak 50 eurós áron fizetnie kellene a CO2 és az üvegházgázok kibocsátásért, az az éves GDP-je 2,5 százalékába kerülne. Ám csak a töredékét fizeti.

A klímaváltozásról készült legmeghatározóbb dokumentum, a Stern-jelentés azt mondja, hogy a globális GDP egy százalékát is kiteheti a károk mérséklésének költsége, ám ha ez most elmarad, a legrosszabb esetben a globális GDP akár 20 százalékkal is csökkenhet. A tanulmányt még 2005-ben rendelte Tony Blair akkori brit miniszterelnök Nicolas Sterntől, a Világbank volt vezető közgazdászától, aki azt állítja, hogy a klímaváltozás a világgazdaságra leselkedő legnagyobb kockázat, ugyanakkor óriási lehetőség is. Azt is állítja, hogy a nemcselekvés gazdasági következményei beláthatatlanok.

Ma elegendő lenne a GDP 1-1,5 százalékát a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére fordítani, ezzel későbbi 10-15 százalékos veszteségek lennének kivédhetők. Jelenleg minden egyes kibocsátott tonna szén-dioxid legalább 85 dollárnyi kárt okoz, ám ezzel a kárköltséggel sem a befektetők, sem a fogyasztók nem számolnak a döntések meghozatalánál. Ha mindez beépülne az árakba, ha adóval sújtanák, akkor a társadalmak szembesülhetnének a globális szociális következményekkel...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.