2019. augusztus 20., kedd

TISZTÚJÍTÁSRA KÉNYSZERÜL A JOBBOLDALI MÉDIAVILÁGOT ÖSSZEFOGÓ KESMA

MFOR
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2019.08.20.


A nagy átalakítások azonban csak az önkormányzati választások után jöhetnek.

Augusztus végén lejár a mandátuma a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA, a holnapjuk kötőjel nélkül, Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány néven szerepelteti a szervezetet) kuratóriumának. Vagyis pár nap múlva új helyzet állhat elő, amennyiben igazak a hírek, hogy a kormányfő nem teljesen elégedett az új struktúrában elért eredményekkel.

Az alapítvány szinte a teljes jobboldali, az Orbán-kormány politikáját (ki)szolgáló médiavilágot felöleli (erről szóló cikkeink itt, itt és itt). Tavaly őszi alapítása óta 20 kiadó került a fennhatósága alá, érdekes - és a piaci logikát nélkülöző - módon a korábbi tulajdonosok felajánlása által. Így került a csoportba a Hír Tv, a Figyelő, az Origo kiadója egyéb médiatermékek mellett.

A KESMÁ-ban mintegy 14 milliárd forint vagyon halmozódott fel - hívta fel a figyelmet a g7 a szervezet pénzügyi beszámolója alapján.

A mesterterv az volt a KESMÁ-val, hogy a széttagolt tulajdonosi szerkezet helyett egy átláthatóbb struktúrában működtetik tovább ezt a médiavilágot, egyben kontroll alá vonva a különböző tulajdonosi érdekeket. Utóbbira azért volt szükség a piaci hírek szerint, mert már Orbán Viktor miniszterelnök szemét is csípte az állami hirdetésekkel vastagon kitömött médiatermékeken elért profit, miközben - bár a választásokat csont nélkül hozta a Fidesz - a társadalmi befolyásuk ezeknek a lapoknak, híradóknak sehogy sem tudott átütő lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.