2019. november 27., szerda

KÓRHÁZAKBAN HAGYOTT RÓZSÁKKAL HÍVTÁK FEL A FIGYELMET A SZÜLÉSZETI ERŐSZAKRA AZ AZT ÁTÉLŐ NŐK

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2019.11.26.


November 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a családon belüli erőszak által megölt nők mellett sokan a szülészeti erőszak áldozataira is emlékeztek.

A szülészeti erőszak a strukturális, intézményi erőszak egy formája. Ide tartozik minden olyan beavatkozás és bánásmód, amit a nő engedélye nélkül, akarata vagy tudta ellenére végeznek rajta vagy újszülöttjén a szülészeti ellátás bármely szakaszában, a várandósgondozástól a gyermekágyig.

Mindez az emberi méltóság, a betegjogok, az önrendelkezési, kapcsolattartási jog hatalmi pozícióból való megsértésével jár.

Egységes szülészeti protokoll hiányában sok az egyenlőtlenség a magyar ellátásban, intézményeinket magas gátmetszési, magas császármetszési arányok és számtalan megszokásból, kényelemből, félelemből, forráshiányból, vagy a korszerű szakismeret hiányából eredő ártalmas rutinbeavatkozás jellemzi.

Nem ritka, hogy a nőkön vagy gyermekükön a tudtuk nélkül alkalmaznak beavatkozást, illetve a kórházban való tartózkodásuk idején megfélemlítést, verbális, illetve szülészeti erőszakot alkalmaznak velük szemben.

Magyarországon a Másállapotot a szülészeten! mozgalom hirdette meg a Rózsák forrdalmát, aminek lényege, hogy a szülészeti erőszakot átélő nők a fájdalmukat jelképező rózsaszállal, üzenettel, történettel térnek vissza a trauma színhelyére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.