2019. november 27., szerda

RETTEGNEK AZ EMBEREK A MÁTRAI ERŐMŰ KÖRNYÉKÉN

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY

2019.11.27.


Az egészségre ártalmas gázok az erőmű mögötti tározóból szabadulnak fel. A tározó vizét tehát felhígítják és leeresztik. Hogy hová? A több településen átfolyó Bene-patakba. Az erőmű környéki településeken a félelem az úr.





KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
A Mátrai Erőmű szerint akkor is érezni a bomlástermékek szagát, ha semmit nem mutatnak a műszerek
Szennyezés a Mátrai Erőműben: kiszivárgott egy belső levél
Mindenki az erőműre fogja, de igazából a Viresol Kft., a gabonafeldolgozó a ludas – véli egy erős alkatú férfi, aki a detki kocsma előtt toporog. Hűvös van, párafátylakat lehelünk, de már nem köhögök. Bő fél órája jött rám a köhögésroham, amikor a szennyezés útját követve eljutottunk a Detken átkanyargó Bene-patak boltíves kőhídjához, lementünk a lépcsőn, és odaguggoltam a vízhez.

Feltételezett szennyezés, így mondják „korrektül”, hiszen még tart a folyamatos mintavétel és vizsgálat, több mint két hete, és – mint este a visontai falugyűlésen megtudtuk – még tartani is fog hetekig.

A feltételezett szennyezésnek szúrós szaga van, igaz, csak közelről, persze én vagyok a hülye, hogy belehajoltam, könnyezik a szemem, és köhögnöm kell. A feltételezett szennyezés szürkéskékre festi a Bene-patak vizét, ami volt már fekete is, a nyáron, amikor halpusztulás miatt aggódhattak a helyiek.

A feltételezett szennyezésről kérdezgetjük a Miskolci Vízügyi Igazgatóság munkatársait, akik mobil laboratóriummal épp a parton dolgoznak kék munkaruhában. Nem mondhatnak semmit, egyikük betelefonál a központba, hogy jelentse, újságírók mentek a közelükbe, és megkérdezi, fotózhatunk-e.

A műszer épp mutat valamit, azt pont ne fotózzuk, legyünk szívesek, és őket is csak hátulról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.