2020. január 30., csütörtök

ÚT A BUGATTITÓL A KIS VELENCÉIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.30.


Ha a világ legnagyobb autómúzeuma és egy csodálatosan szép, az olaszországi Velencére hajazó település egy környéken található, akkor az egy elég jó régió lehet. A franciaországi Elzászról van szó, ahonnan Hari Seldon küldött részletes beszámolót sok fotóval.

„Korábban már írtam néhány posztot Lotaringiáról, most úgy gondoltam, hogy vele történelmileg összeforrt régióval, Alsace-al (Elszász) folytatom. A régió most már hivatalosan is egyesült a mi vidékünkkel, és most Grand Est néven alakultak újjá. (Hozzájuk csapódott még nyugat felől Champagne-Ardenne, bár ők már valóban nagyon különböznek a két keleti résztől.)

Alsace azért is speciális ebben a nagy keleti régióban, mert noha ez a legkisebb, egyben a legsűrűbben lakott terület, és itt van a régió fővárosa, Strasbourg. A térség legjelentősebb repülőtere Mulhouse-ban van, ami egyben Baselt is kiszolgálja (Mulhouse-Basel-Freibourg repülőtér), az Easyjet repül ide Budapestről is.

Alsace azért is népszerű, mert sok látnivalót kínál viszonylag kis területen, ezért egy rövid utazás alkalmával is sok szépet és érdekeset lehet látni. Persze, aki mind meg akarja nézni, amit most az alsace-i posztjaimban írok, ahhoz kell 5-6 nap.

Belfort, a kakukktojás

De először is kezem egy „kakukktojással”, Belforttal, mert ez a kisváros jelenleg nem Alsace-hoz, hanem Franche-Comté-hoz tartozik, viszont a XIX. század előtt Alsace része volt.

Először a 30 éves háború idején került Franciaországhoz. A következő időszakban XIV. Lajos megbízta Vaubant, hogy a városban alakítson ki egy erődrendszert.

Vauban hadmérnökként és hadiépítészként felelt az ország védelméért. Olyan szorgalmas volt, hogy jutott még néhány erődje a mai Baden-Würtenberg területére is, például Freiburg erődjét is ő építette. A Vauban-jellegű erődök később elterjedtek Közép-Európában is.

Ez annyira jól sikerült, hogy még az 1870-71-es francia-porosz háború idején is kiállt egy nagy porosz ostromot. A védők 107 napig védték a várat, és csak a fegyverszünet idején vonultak el a csapatok a városból.

Ennek emléke a város jelképe a Lion de Belfort (belforti oroszlán), Auguste Bartholdi-nak a munkája, aki a New York-i Szabadság-szobrot is készítette. Ez a munkája is elég nagyszabású: az oroszlán 22 méter hosszú és a 11 méter magas...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.