2020. január 30., csütörtök

ENNYIT ADNAK IDÉN A CÉGEK BÉREN KÍVÜL - AHOGY A MUNKÁLTATÓK SZÁMOLNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.30.


A cafeteria átlagos keretösszege a tavalyi zuhanás után az idén is csökkent – derül ki egy kutatásból. Változás viszont, hogy egyre kevesebb cég alkalmazza az úgynevezett bruttó juttatási rendszert. A szakértő elmagyarázza, miként számolnak a munkáltatók.

Tavaly kigyűjtöttük, hogy néhány nagyobb bérmegállapodásban mi maradt meg a béren kívüli juttatási elemek közül. Mint az akkori táblázatból látszott, a kép meglehetősen változatos lett. Sokan irigykedve nézhettek néhány számot, amihez viszont érdemes tudni, döntő többségüket a helyi szakszervezet harcolta ki. Összességében azonban 2019-ben hosszú évek óta először csökkent a béren kívüli juttatások átlagos kerete.

Az idén – derül ki a Cafeteriatrend.hu felméréséből – kicsit még tovább mérséklődhetett az átlagos keret. A béren kívüli juttatásokkal foglalkozó társaság 354 munkáltató megkérdezésével vizsgálta meg, hogy miként alakulnak a 2020-as juttatások. Arra jutottak, hogy az átlagos keret 370 ezer forint lehet, miközben tavaly ez az összeg 375 ezer forintra jött ki. Az előző évi zuhanás után így mutatható ki még további csekély csökkenés, de a helyzet ilyen szempontból nem egyértelmű.

Külön-külön vizsgálták ugyanis a nettó és bruttó keretösszegeket, és ezzel a módszerrel tapasztalták azt, hogy nettó értékben (ez 270 ezer forintra jött ki) nagyjából a tavalyi értékeket nyújtják a munkáltatók. Lényeges változás, hogy az előző évekhez képest csökkent a bruttó cafeteria keretet alkalmazó munkáltatók száma. A jövedelemként adózó juttatások alkalmazása mellett többen (ez a korábbi kétszeresére rúg) használnak hibrid megoldásokat, ahol a munkáltató és munkavállaló osztozik a terheken...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.