2020. április 23., csütörtök

A MASZK ADOK-KAPOK MEGMUTATJA, MIT GONDOL A KORMÁNY A VILÁGRÓL

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2020.04.23.


Bajban ismerszik meg igazán a jóbarát– hallhattuk az utóbbi hetekben többször kormányzati politikusoktól azzal kapcsolatban, kire számíthat Magyarország a járvány elleni védekezésben. Ezekből a nyilatkozatokból az is villámgyorsan megértheti a kormány (legalábbis itthon kommunikált) külpolitikai irányait, aki tíz év után most tért vissza az országba.

Ez nagyjából három üzenetre egyszerűsíthető le:


1. A Nyugat nem segít.
2. A Kelet (Kína, türk országok) segít.
3. Mi segítünk a határon túli magyarokon és a Balkánon.

Az első pont az Üzenjük Brüsszelnek/Állítsuk meg Brüsszelt kampányok óta aligha érhet bárkit is meglepetésként, de most a koronavírus-válságban a miniszterelnök újra feltette a lemezt, hogy az Európai Unióval csak a baj van, olyan lényegtelen dolgokon rugózik, mint a magyar jogállamiság, segíteni viszont nem segít.

Az utóbbi bebizonyítására annyira ráment a kormány, hogy a két hazai (járvány elleni védekezési és gazdaságvédelmi) alap mellett létrehozott egy harmadikat is (Európai Uniótól érkező járvány elleni támogatások alapja), amely az EU-tól érkező segítséget mutatja – szigorúan 0 forinttal. Az EU ugyan t
öbbféle módon igyekszik segítségére lenni a tagállamoknak, ám ezt valóban csak a 2014-2020-as költségvetésének keretében teheti, már csak azért is, mert a következőt még nem fogadták el a tagállamok. Sok ország számára az most a legnagyobb segítség, hogy a mostani ciklusban még meglévő forrásait szabadon felhasználhatja a járvány elleni védekezésre.

Ez speciel nekünk a 100 százalék felett járó forráslekötés miatt tényleg nem nagy segítség, pontosabban a kormány döntött úgy, hogy nem törekszik a már odaítélt, de még fel nem használt források átgondolására. (Bár a forint gyengülése, projektek visszamondása, cégek bedőlése miatt még így is szabadulhatnak fel összegek.) Azért így is van mozgástér, ahogy ezt mutatja a múlt pénteken az Európai Unió által jóváhagyott, 350 milliárd forint keretösszegű magyar program, amelyet az uniós strukturális alapokból finanszíroznak.

Ezen kívül is van azért uniós segítség – 855 millió eurót elég lesz például az idei első félév helyett csak 2025-ben visszafizetni Brüsszelnek, ami jókora likviditási könnyítés –, de persze ez nem ingatja meg a kormányzati kommunikációt. A kormányközeli Századvég több, az uniós segítségről szóló sajtómegjelenést álhírként listázott, cáfolatként Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő Facebook-oldalára hivatkozva. Mindeközben a két hazai alapban lévő források döntő része szintén átcsoportosítás, ám míg ezek az összegek láthatók, az ugyanilyen logikájú EU-pénzeket lenullázza a kormányzati statisztika...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.