2020. szeptember 18., péntek

A GÖDI ÖSSZEFOGÁS NEMCSAK MAGÁT, HANEM A HELYIEK KÜZDELMÉT IS KINYÍRTA A SAMSUNG ELLEN

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.09.18.


Alig néhány hónap telt el az önkormányzati választások után, amikor a gödi ellenzékben elkezdett egyre feszültebbé válni a légkör, mígnem júniusban a DK, az LMP és a Jobbik képviselői ki is léptek az összefogásból. A kialakult helyzet még a helyiek számára is nehezen követhető, az elmúlt közel egy év politikai belharca ráadásul a város talán legégetőbb problémájáról is jócskán elvonta a figyelmet: a Samsung gyára óriási bővülésbe kezdett, amivel kapcsolatban a helyiekhez nem sok információ jut el.

Pedig a gödieknek sok reménysége volt az ellenzéki összefogásban, miután Markó József korábbi fideszes polgármester tárt karokkal fogadta be a nagyszabású gyárbővítést. Az ellenzék egyik legfontosabb kampányígérete a Samsunggal való kényszerű együttélés megkönnyítése, a lakosság érdekeinek érvényesítése volt. Ez ugyanis nem volt szempont a korábbi fideszes városvezetés számára: mire a helyiek észbe kaptak, a Samsung már veszélyesanyag-tározót épített a házaktól párszáz méterre, az engedélyezési folyamatok már zajlottak, a 120 ezer négyzetméteres gyár pedig megkezdte bővülését, és – a tervek szerint – meg sem áll 600 ezer négyzetméterig. A nemrég felső küszöbértékű vegyi üzemmé minősített Samsung-gyár környezeti terheléséről a mai napig szinte semmit sem lehet tudni: nem készült előzetes hatástanulmány, nem tudni, pontosan milyen anyagok milyen mértékű kibocsátása történik, azok milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre hosszú távon, ahogy arról sincs információ, hogy pontosan mennyi veszélyes hulladék fog termelődni a gyártás során.

A fideszes városvezetés mellett a kormány szerepe is tagadhatatlan a dolgok alakulásában. Mint az emlékezetes, Markó egy 2018-as közgyűlésen arról beszélt képviselőtársainak, hogy levélben kell közölniük Szijjártó Péter külügyminiszterrel: Göd iparterületet akar létrehozni, aminek érdekében maga az önkormányzat kéri, hogy kisajátítás útján megszerezhessen mezőgazdasági földeket, majd átminősíthesse azokat. Bizonyos uniós szabályozások megkerülése végett nem írhatták le, hogy a Samsung szemelte ki a területet, az üzlet pedig valójában magasabb szinten, a kormány és a dél-koreai multi között köttetett meg. Vagyis a város „kérése„ mögött inkább Markó és fideszes képviselőtársai lojalitása és/vagy pozícióféltése, illetve pénzéhsége állt, mintsem a (meg sem kérdezett) lakosság érdekei, amelyek a kormány terveivel ellentétesek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.