2020. szeptember 16., szerda

ÉVEKEN ÁT VISSZAÉLTEK BETEG GYEREKEKNEK GYŰJTÖTT PÉNZZEL, MÉGIS ÁRAMLANAK HOZZÁJUK A SZÁZMILLIÓK

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.09.14.


...Legnagyobb mértékben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány támogatottsága nőtt, amely az Országos Mentőszolgálat központi alapítványa. Közel kétszer annyi támogatás érkezett hozzájuk, mint egy évvel ezelőtt, ezzel ők gyűjtötték be a legnagyobb összeget. A tavalyi első Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak több mint húszmillió forinttal nőtt a támogatása. A harmadik Bátor Tábor Alapítványhoz négymillió forinttal kevesebb felajánlás érkezett.

Az egykori listavezető, a támogatásokkal szintén visszaélő Gyermekrák Alapítvány idén 38 millió forintot gyűjtött. Ez az az alapítvány, amelynek a vezetőjéről az Index írta meg, hogy „gyermekmentő” feliratú Mercedesével furikázott otthona és a belváros között.

Összességében jelentősen kevesebben ajánlják fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát egy alapítványnak, mióta bevezették az online adóbevallást. Idén 1,62 millió ember élt a lehetőséggel, amely 3-400 ezerrel marad el a papíralapú rendszer eltörlése előtti időszaktól. A felajánlott összeg azonban ezzel együtt is jelentősen nőtt: a tavalyi 8,77 milliárd forint után idén 9,6 milliárdot ajánlottak fel.

A civil szervezetek mellett az egyházaknak (vagy a Nemzeti Tehetség Programnak) is felajánlható az szja egy százaléka. A legtöbb pénzt, közel négymilliárd forintot Magyar Katolikus Egyház kapta. A Református Egyház 1,6 milliárdot kapott, az evangélikusok 478 milliót, amellyel alig előzik meg a több mint 70 ezer ember által támogatott Krisna-tudatú Hívők Egyesületét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.