2020. szeptember 16., szerda

HÁTAT FORDÍTOTT A CEU-NAK, ALSÓNADRÁGBAN REPÜLT ORBÁNNAL, ÉS SZOROSABB MAGYAR-AMERIKAI VISZONYT HAGY MAGA UTÁN

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2020.09.16.


A távozó David Cornstein nagykövetnek komoly szerepe van a kapcsolatok javulásában, bár amerikai szempontból messze nem csak sikereket könyvelhetett el.


Kedden lemondott az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Cornstein.

Nem sokáig szolgált Budapesten, 2018 közepén nevezte ki a szenátus, ám rövid hivatali ideje alatt az amerikai diplomácia egyik legszínesebb karaktere volt hazánkban. Működése a Trump-korszakhoz mérten sűrű volt és érdekes, budapesti tartózkodása alatt sok dolgot elért és sokat elbukott.

A CEU elüldözése

A most 82 éves politikust többen vádolták azzal, annyira próbál megfelelni a magyar kormánynak, hogy nem is az amerikai érdekek magyar képviselője, hanem a magyar érdekek amerikai lobbistája. Ennek része volt az is, hogy működése alatt az Egyesült Államok a rendszerváltozás utáni legsúlyosabb csapást könyvelhette el Magyarországon.

Ritka az, hogy egy ország nyílt támadást indít egy amerikai intézmény (és alapítója) ellen, és noha ez a támadás sikeres, a diplomáciai kapcsolatok mégsem romlanak meg. A magyar kormány Soros György és a CEU elleni hadjárata esetében ez történt. És rendben van, hogy a magyar származású milliárdos amerikai állampolgár ugyan, de az Egyesült Államok elnöke és a republikánus párt nem rajong érte, így az ellene irányuló, az amerikaiak szerint is az antiszemitizmussal játszó támadásokat könnyebben tolerálta az amerikai politika...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.