2020. szeptember 16., szerda

A 168 ÓRA SZEPTEMBER 16-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.09.15.


Az új jelszó: megőrizni a működőképességet. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot. Csakhogy nehéz összeegyeztetni a karanténból szabadulás vágyát és a valós járványügyi helyzetet. Erre még a politikusok sem képesek. Így történhetett, hogy – Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos megfogalmazása szerint – augusztusban a vírus szabadon grasszált, el is kezdett a maga törvényei szerint működni, élni és fertőzni. A jelek szerint csak a tesztelés, a karantén, az adatgyűjtés is meghaladja jelenleg a magyar állam képességeit. Hatásos vakcinára még jó ideig várnunk kell. Marad az unalomig ismert, ám kézenfekvő recept: maszk, távolságtartás, kézmosás..
.

Hullám hátán hullám

Tombolt a nyár, pezsgett a Balaton, látszólag helyreállt az élet rendje. A miniszterelnöki invitálás alapjában optimista volt: muszáj látni néha a tengert, de kivételesen „kevesebb Adria, több Balaton”. Szavait alig választotta el pár hét a másik világmagyarázattól: „ajtónkon kopogtat a járvány második fordulója”. És valóban. Szeptember elején a görbe felmenő szárán jártunk. Egyben minden megkérdezett szakértő egyetért: a gazdaság áprilisi lefagyasztásához, a bezárkózáshoz hasonló önkorlátozást nem visel el a társadalom. A nagyobb szabadság nagyobb felelősség. A döntések felelősségét (és kockázatát) a kormány a közigazgatás alsóbb szintjeire terheli.

Újhullámosok

Mindenki mondta, mindenki várta, most mégis nagy a döbbenet. A járvány második hulláma a korábbinál meredekebb ívet írva átcsap a fejünk felett. Vártuk-e, és ha vártuk, milyennek látjuk? Miben lanyhultunk el a nyári fegyverszünet szép napjaiban? Maradtak-e a társadalomnak türelmi tartalékai? Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztük.

Nincs fideszes vagy ellenzéki kátyú

Székesfehérvár polgármestere szerint a járvány elleni védekezést segítené, ha a városvezetőket tájékoztatnák, hogyan alakul a fertőzöttek száma a településükön. Cser-Palkovics András kitart egy korábbi cikkünkben bírált álláspontja mellett: a polgármesterek tartózkodjanak a pártpolitikától. Úgy gondolja, hogy ma már a városvezetőké az egyetlen olyan politikai szerep, amely betöltőinek egyáltalán van esélyük arra, hogy ne ássák, hanem betemessék az árkokat, az embereket ne szétválasszák, hanem összekössék. A helyi közéletet szerinte meg kell óvni attól, hogy lesüllyedjen az országos politikai közbeszéd színvonalára.

Miért hülyeség, hogy a munka önérték?

Úgy kilencven éve még 15 órás munkahetet vizionáltak, ma mindenki kihajtja a belét, keccsöl – miért van ez? David Graeber 2013-as tanulmánya a bullshit munkákról rengeteg ma is aktuális kérdést tesz fel, de az anarchista gondolkodó eszméit a NER valószínűleg a legnagyobb eretnekségek közé sorolná.

Elnémulhat a Klubrádió

Ismét egymásnak feszül a hírközlési hatóság és a Klubrádió. A tét, mint korábban is: a frekvencia. Orbánista elnyomás, a sajtószabadság megfojtása kontra a törvények betartásának elvárása. Az első körben a hatóság vesztett – de most nekik állhat a zászló.

Ebből baj lesz…


Bár a legtöbb oktatási intézményben már elkezdődött a tanítás, a pedagógusok továbbra sem érezhetik magukat teljes biztonságban. A koronavírus második hulláma ugyanis ma mindent körbeleng, ráadásul a közoktatásban dolgozók majdnem fele a veszélyeztetett kor közelében van. Az ő kiesésük az oktatásból komoly veszélyt jelent, amit a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának kezelnie kellene. Félő azonban, hogy egy szabálymódosítás már nem lesz elég.

Háború a terror ellen

Egy esztendő híján két évtizede történt, hogy a CNN által hirtelen beadott közelképen valamilyen felhőkarcoló valahányadik emeletén füst gomolygott. A kamera totálra nyitott, és kiderült, hogy a New York-i World Trade Center ikertornyát látom.

Újra durvul a karhatalom

Egyre brutálisabban lépnek fel a minszki rezsim erőszakszervezetei a tiltakozó belarusz (fehérorosz) ellenzékiekkel szemben, de az egymást követő hétvégi tömegmegmozdulásokon részt vevők száma nem csökken, ami arra utalhat, hogy már nem hatékony a hatalom megfélemlítő magatartása. Lukasenka Putyinnal egyeztetett Moszkvában.

A Mucsi

Mucsi Zoltánról, akiről most jelent meg könyv, és a minap kapott életműdíjat a Vidor Fesztiválon, sokan azt gondolják, hogy civilben is hasonló, mint a szerepei jelentős részében. Hogy gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva. Az egész ország Kapa becenéven szereti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.