2020. szeptember 16., szerda

MÉLYÜL A KÁOSZ – AZ ISKOLAIGAZGATÓK SEM TUDJÁK, MIT KELL TENNIÜK

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.09.16.


Napi szinten jelennek meg hírek iskolabezárásokról, tantermen kívüli oktatás elrendeléséről. Egyre jobban látszik: az eljárásrendek nem egységesek.


Egyre mélyülő káosz jellemzi a koronavírus elleni iskolai védekezést, a pedagógusok, de sokszor még az intézményvezetők sem tudják, a fertőzés megjelenése esetén mi egyebet kell tenniük azon kívül, hogy jeleznek a tankerületnek – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet, miután az utóbbi két hétben napi szinten jelennek meg hírek iskolabezárásokról, tantermen kívüli oktatás elrendeléséről. Egyre jobban látszik: az eljárásrendek nem egységesek. 

Legutóbb például a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola esetében derült ki, hogy pedagógusok kapták el a koronavírust, s bár a kontaktlistákat múlt pénteken leadták a tankerületnek és a megyei népegészségügynek, de az iskola közleménye szerint – amit a 444.hu szúrt ki – hétfőig semmilyen utasítást nem kaptak. Így nem tudni azt sem, az érintett osztályok tanulóinak karanténba kell-e vonulniuk. Ezzel szemben például a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban – ahol a hvg.hu információi szerint múlt héten tíz diákról derült ki, hogy fertőzöttek – nyolc osztályban már elrendelte a tantermen kívüli oktatást az operatív törzs. 

– Mi is folyamatosan küldjük a jelzéseket a Klebelsberg Központnak, de semmilyen érdemi tájékoztatást nem kapunk. Csak azt látjuk, hogy egyre nagyobb a fejetlenség – fogalmazott Nagy Erzsébet. Mint mondta, a PDSZ tud olyan középiskoláról, ahol az egyik tanuló pozitív koronavírus-tesztje után az osztálytársakat karanténba küldték, de az érintett diákot tanító pedagógusokat már nem tekintették „szoros kontaktnak”, így velük nem történt semmi. De a legtöbb esetben a karanténba küldött diákokat sem tesztelik, csak akkor, ha kezdenek rosszul lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.