2021. január 29., péntek

A 168 ÓRA JANUÁR 28-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2021.01.28.


Nemrég debütált a Netflixen Mundruczó Kornél új filmje, a Pieces of a Woman. Az SZFE modellváltásáról és a film egyik szereplőjének zaklatási botrányáról is kérdeztük a rendezőt.

Mutánsok évadja

Magyarországra is megérkezett a COVID–19-járvány vírusának B.1.1.7. jelű mutánstörzse, amely a német vizsgálatok szerint 56 százalékkal gyorsabban fertőz – így sokkal több ember életét fenyegeti –, mint a korábban elterjedt domináns változat. A brit mutánsként emlegetett kórokozó a múlt év végén elsősorban az Egyesült Királyságban terjedt el, de ma már a világ 60 országában jelen van, az Európai Unió több államában újabb korlátozásokkal próbálnak védekezni ellene. Belgiumban március 1-jéig megtiltottak minden olyan utazást, amelyet nem igazol halaszthatatlan indok. Portugália felfüggesztette az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratokat, Hollandia a Dél-Amerikából és a Dél-afrikai Köztársaságból érkező forgalmat is leállította. Szigorítottak a franciák és a finnek is.

A Szputnyik célba juttatása

Múlt szerdán még az orosz vakcinagyártók gépsorai mellett vizsgálódtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ellenőrei, amikor az Origo honlap hírül adta: a hatóság engedélyezte a Szputnyik V oltóanyag behozatalát. Az OGYÉI honlapján erről csak másnap jelent meg közlemény, majd pénteken megtörtént, amit a politikusok jelzései már a szakhatóság bejelentése előtt valószínűsítettek. Szijjártó Péter külügyminiszter egyezményt írt alá az orosz diplomácia irányítójával, Szergej Lavrovval az oltóanyag behozataláról. Lapzártakor derült ki: a készítmény veszélyes lehet a krónikus betegségekben szenvedőkre.

Putyini naplemente

Vírusinvázió, gazdasági zuhanás, ukrán beavatkozás, sikertelen világhatalmi ambíciók, kétbalkezes merényletkísérletek, mindent átható csúcskorrupció. Húsz év után a volt KGB-ügynök, Vlagyimir Putyin rendszere láthatóan mélypontra zuhan. Sokan a főnök távozásáról, mások titokzatos betegségéről beszélnek, miközben elnökségének időbeli kereteit alkotmányos úton 2036-ig meghosszabbította. A pandémia a rendszer ingatagságát jól láthatóan felerősítette. Az idegméreggel támadott Alekszej Navalnij „moszkvai bejövetele”, a „palotajáró videó” online sikere az aluszékony orosz közvéleményt is megrendítette. És ráadásul nyakunkon a csúcsvakcina, a Szputnyik, amelyből Magyarország egymillió, két körben beadható adagot rendelt. Milyen megfontolásból? Sz. Bíró Zoltán történésszel, az orosz politika követőjével beszélgettünk.

Több vakcinát akar Európa

A koronavírus elleni oltóanyag-ellátás javítását sürgették, valamint a járványügyi intézkedések összehangolásáról vitáztak – jelentősebb kézzelfogható eredmény nélkül – az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői idei első videokonferenciájukon.

Amíg ereje engedi, Auschwitzról beszélnie kell – Fahidi Éva tanúsága

Tanúja azoknak a borzalmaknak, amelyeket csak kevesen éltek túl. Élete a haláltábor kapujában azon múlott, hogy Josef Mengele, a halál náci angyala, a birkenaui rámpán 18 évesen a „túlélő” oldalra állította. Kilenc hónapig az allendorfi hadüzemben végzett kényszermunkát, és a buchenwaldi táborba is fogva tartották. A családjából egyedül ő maradt életben, negyvenkilenc rokonát a krematóriumok nyelték el. Öt évtizedig magába zárta minden fájdalmát, nem beszélt a múltról. A 96 éves Fahidi Éva imádja az életet, és rendkívül aktív: kortárs szemtanúként különböző rendezvényeken vesz részt, rendszeresen felemeli hangját a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen. Küldetésének tekinti, hogy a fiatal generáció megőrizze emlékezetében a holokausztot, és aktívan küzdjön a rasszizmus minden formája ellen. Auschwitz felszabadulásának évfordulóján beszélgettünk.

A Wichmann-nal együtt omlik össze az önkormányzatiság

A Wichmann-kocsma története tökéletesen demonstrálja, mennyit ér egy önkormányzat véleménye, illetve maga az önkormányzatiság Magyarországon. Bár úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet és az állami elvonások jelentik a legnagyobb csapást az önkormányzatok számára, valójában ez csak egy régóta elindult folyamat újabb, ám rendkívül kellemetlen eleme.

Minimálbér, minimális emeléssel

Amióta az Orbán-kormány megszüntette az Érdekegyeztető Tanácsot, csupán formalitás, mit gondolnak a munka világának szereplői arról, hogy mekkora legyen a minimálbér összege. A kormány ugyanis azt nem szokta figyelembe venni, hogy a munkavállalók és a munkaadók mit javasolnak – hatalmi szóval dönt. Ebben pedig a munkaadók és a kisebb szakszervezeti szövetségek is partnerek szoktak lenni. A tárgyalások végén maguk is a kormányzati elképzelések mellett teszik le a voksot.

Iránytű nélkül

Amerikában egyszerű elnökváltásnál többnek mondható hatalomváltás zajlik, és az Egyesült Államok a korábbi külpolitikai hagyományokat felélesztve tér vissza a nemzetközi porondra. Eközben Kína világméretű gazdasági nyomulását – amely a távol-keleti tengereken katonastratégiai térhódítással is párosul – a pandémia sem tudta lassítani, sőt, a jelek szerint még gyorsította is. Az Európai Uniótól a britek kiválása után, a német–francia összhang jegyében, az eddiginél egységesebb nemzetközi fellépésre lehet számítani. Oroszországnak is döntenie kellene, kiket tekint partnernek és kiket vetélytársnak a globális sakktáblán. Valamiféle új stratégiának azonban még semmi jele Moszkvában.

Navalnij kiengedte az orosz szellemet a palackból

A Putyin-rezsim az eddigi legnagyobb kihívásával néz szembe, és ebben nagy szerepe van Alekszej Navalnijnak és alapítványának. Az Egyesült Oroszország Párt népszerűsége mélypontra került, az oroszok pedig már jobban érzik a bőrükön a gazdasági visszaesést, mint a fagyos időjárást, Jakutszkban még mínusz 50 fokban is sokan vonultak az utcára.

Hírhedt börtönben tartják Navalnijt

Az ellenzéki politikust abba a moszkvai börtönbe dugták, ahova általában a kegyvesztett politikusokat, oligarchákat, azaz Putyin ellenségeit zárják. Ott raboskodott Mihail Hodorkovszkij is, Szergej Magnyickij pedig ott halt meg.

A rejtekhely, ahonnan a halál árad

Onkalo nem templom, gát vagy felhőkarcoló. Onkalóban nincs semmi magasztos vagy művészi. Onkalóból csak a halál árad. Mégis ez az eddigi egyelten emberi alkotás, amely százezer év múlva is tanúskodni fog rólunk.

Tech gigászok a célkeresztben

Adottak-e a földi élet feltételei globális internetes keresőmotor hiányában? A kérdésre most „ausztrál kutatók” keresik a választ. Az internet nagyágyúi azonban nem csupán késhegyig menő üzleti viták főszereplői, hanem a politikai erőtérbe is belesodródtak.

Drónok harca

A dróntörvényként emlegetett módosítás rendkívüli szigora és bonyolultsága nagy ribilliót okozott a drónosok és a modellezők körében, pedig a többszintű hazai szabályozást eddig sem lehetett áttekinthetőnek, vagy felhasználóbarátnak nevezni. Egyelőre úgy tűnik, a kormány egyetlen szempontja a számára kellemetlen kukkolás megakadályozása, miközben egy sportág, egy szakma, és több szabadidős hobbi veszhet oda.

Tokióban nincs B terv

A japánok többsége is azt szeretné, hogy a járvány miatt tavaly elhalasztott olimpiát az idén se rendezzék meg. A tokiói kormány azonban egyelőre eltökélt, és arra készül, hogy megrendezik az eseményt. A magyar sportolók is bizonytalanságban élnek, de úgy számolnak: ha lesz olimpia, akkor tizenhárom érmet szerezhetnek.

Tízezer papírkönyv

A hazai kortárs gyermekirodalom egyik legtermékenyebb és legkeresettebb szerzője, díjnyertes meseíró, mindemellett négygyerekes anyuka, világjáró és könyvgyűjtő. Berg Judit legismertebb hőse, Rumini, a kisegér, épp a kínai piacot hódítja meg. Mesékről, hullámokról, illusztrációkról és a készülő felnőttregényéről beszélgettünk.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.