2021. január 24., vasárnap

„A VAKCINÁKRUL” - A KÖZÖSSÉGI IMMUNITÁS ETHOSZA ÉS A KÖZJÓ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: FALUS ANDRÁS
2021.01.22.


...A COVID–19 betegség elleni vakcinák

A SARS-CoV2 vírus 2020 februárjától világjárványt okozott és okoz. A jelen generációk számára eddig sosem tapasztalt nagy virulencia és a főleg idősebb, krónikus betegek halálozási száma érthető módon hatalmas ijedséget keltett és kelt még most is, 2021. januárban. Egyértelmű nemzetközi egyetértés volt tapasztalható azt illetően, hogy csak a vírusellenes védőoltások fogják azt a populációs-tömeges védettséget biztosítani, amely elejét veszi a további tömeges fertőzéseknek és megbetegedéseknek. Örvendetes módon a tudomány és a nemzetközi együttműködés eredményeképpen mára hazánkban és a világ sok országában elindult a COVID–19 betegséget bízvást legyőző vakcinálás.

Napjaink egyik legmodernebb vakcinája egy kicsiny lipidburokban a szintetikus hírvivő (messenger) RNS-darabot tartalmazza, amely a tüskefehérjét kódolja. Egy másik reményteli megközelítés az, amikor ezt az mRNS-t egy másik ártalmatlan vírussal (vektor) viszik be az oltandók szervezetébe. A védőoltás kínálatát gazdagítja egy régebbi, kipróbált vakcinálási rendszer, az, amely a kórokozó köpenyének fehérjedarabjaival immunizál, és hagyományosnak tekinthető az az eljárás, amely elölt vagy legyengített vírust használ az oltáshoz. Jelenleg 90-nél több olyan vakcina fejlesztése folyik, amely már klinikai kipróbálás alatt áll. Meggyőződésem, hogy ezek közül több is belátható időn belül alkalmazásra kerül.

Gyakori ellenérv a védőoltással szemben, hogy a koronavírus elleni vakcina sebtében készült, és nem megbízható, mert kevés időt szántak a kutatóközpontokkal társult biotechnológiai vállalatok a kipróbálására.

Határozottan cáfolom ezt a sajnos többször elhangzott és sokak számára bizonytalanságot ébresztő állítást. 2020‑ban a félelmetes gyorsasággal terjedő járvány miatt a vakcina előállítása nemcsak elképesztő szellemi és anyagi koncentrációt, hanem a tudományos közösségek nyilvánosságának eddig sohasem látott bevonását is eredményezte, új, mostanra rendelkezésre álló, de egyben alaposan kipróbált orvosi biotechnológiai eljárások sokaságát felhasználva. Ma a fejlett világban rendkívül szigorú, nemzetközileg validált és szigorúan ellenőrzött szabályok vonatkoznak a védőoltások engedélyezésére. Ezek a szabályok több lépcsőben, több szinten, a folyamat végére több tízezer önkéntes bevonásával és a hatás korrekt, elfogulatlan és nyilvános kiértékelésében érvényesülnek.

Ki lehet mondanunk: a COVID–19-pandémia kezelése az emberiség eddigi legsikeresebb járványkezelését és együttműködését jelenti.

Egy sikeres, valódi védettséget kialakító vakcina két alapvető feltételnek kell eleget tegyen: biztonságosnak és hatékonynak kell egyidejűleg lennie.

A veszélyes mellékhatásokra a fentieknek megfelelően elenyésző az esély. Inkább az a meglepő, hogy korábban mennyire hosszú idő telt el egy járvány kitörése, a kórokozó felismerése, a vakcina kidolgozása és használata között. Ugyanis a modern biotechnológia, a molekuláris biológia és a genetika, kiegészülve a mesterséges intelligenciák, szuperszámítógépek bevonásával, ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. A mostanihoz hasonló együttműködés és nyitott fejlesztés, nyilvános és számonkérhető, tudományos vitákban megalapozott információcsere, ami 2020. február óta a világunkban tetten érhető, soha az emberiség, az orvosbiológiai kutatás, az orvoslás történetében nem fordult elő. A mögöttünk álló tizenegy hónap többszöröse annak – érdemi értelemben – az eredményességnek, mint ami például a kanyaró, a mumpsz, a rózsahimlő ellen kifejlesztett védőoltásokkal korábban történt.

E sorok írója nemcsak óriási tévedésnek, hanem óriási felelőtlenségnek tartja az oltásellenesség minden formáját, mert a demagóg és tényszerűen valótlan propaganda megbocsáthatatlan vétek mindannyiunk egészsége ellen. Ugyanakkor a meggyőzés érvekkel alátámasztott tevékenysége együtt kell járjon az oltáselutasítás hátterének megvilágításával is...


ÉLET ÉS IRODALOM 2021/3. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/3. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.