2021. január 17., vasárnap

BAJ, HA FEKETE SZÍNÉSZ JÁTSZIK RÉGI BRIT ARISZTOKRATÁT? TRENDEK A BRIDGERTON CSALÁD MÖGÖTT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.01.14.



Itthon és a világban is vitákat váltott ki a karácsonyi időszak legnagyobb tévés sikere – egy romantikus, kosztümös sorozat. A Bridgerton család a 19. századi Nagy-Britanniát multikulturális társadalomnak ábrázolja, részben fekete bőrű arisztokráciával és királynéval – amit Nyáry Krisztián például kikért magának, és történelemhamisításnak nevezett. A Válasz Online munkatársa úgy találta: pont ebben az esetben ez nem akkora baj, mint elsőre látszik. Kétségtelen azonban, hogy a színtudatos casting a történelmi filmeknél és sorozatoknál egyre erősödő trend, amibe A Bridgerton család is beleillik, és a hitelességhez nem sok köze van.


Mecklenburg-Strelitz-i Charlotte Nagy-Britannia és Írország királynéja volt több mint 57 évig, 1761-től 1818-ig, a Brit Birodalom fénykorában. Ahogy a neve is mutatja, német születésű volt, és tizenhét évesen adták férjhez a nála néhány évvel idősebb III. György királyhoz; rokonsága jelentéktelen volt az európai uralkodóházak között, ezért nem kellett attól tartani, hogy a família politikai bonyodalmakat okoz.

A Bridgerton család című kosztümös sorozatban az elborult elméjű férjétől különváltan élő, unatkozó és magányos Charlotte királyné fontos szereplő, akit Golda Resheuvel alakít, egy eddig jórészt ismeretlen, színpadi szerepeket játszó brit színésznő, aki ötévesen költözött szüleivel Guyanából Nagy-Britanniába. Resheuvel édesanyja fehér, apja fekete guyanai, ő maga feketeként határozza meg magát, bár inkább barna bőrű, egzotikus vonású. Legkevésbé sem úgy néz ki tehát, mint egy északnémet hercegnő. A sorozat sok más szereplőjére is igaz ez: a történelmi környezet miatt eredendően fehérnek képzelhető karaktereket fekete vagy ázsiai származású színészek alakítják.

A Netflix saját gyártású sorozata világszerte a karácsonyi-újévi időszak legnagyobb tévés sikere volt. A streamingszolgáltatónál A Bridgerton család a magyarországi Top10-ben hetek óta az első helyen áll, és január elejéig 76 országban ért el hasonló pozíciót. Nem csoda hát, hogy itthon is vihart kavart. „A nemzetközi értékelések ájuldoznak a bátor szereplőválasztás láttán, szerintük ez maga a progresszió, sőt, igazságszolgáltatás. Szerintem meg nemcsak történelemhamisítás, hanem pont az ellenkező hatást éri el. Ha ugyanis a feketék már kétszáz éve európai uralkodók és szupergazdag arisztokraták lehettek, akkor mivégre is volt az egész faji egyenlőségi küzdelem?” – vetette fel Nyáry Krisztián még karácsonykor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.