2021. március 10., szerda

„NEM A LEZÁRÁS A LÉNYEG, HANEM HOGY A KORMÁNY NEM ADOTT MEGFELELŐ SEGÍTSÉGET” – VENDÉGLÁTÁS KARANTÉN IDEJÉN

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.03.10.


Kisebb-nagyobb megszakításokkal lassan már egy éve határozza meg a koronavírus mindennapjainkat – tavaly márciusban éppen annyira volt elképzelhetetlen az, hogy nyáron kisebb összejöveteleken végül részt vehetünk, mint amennyire most annak tűnik.

A vendéglátóipari egységek pedig vajmi kevés kormányzati segítséget kaptak, az elmúlt 12 hónapban többféle taktikát is alkalmazniuk kellett a túlélés érdekében. Például az is elkezdett házhoz szállítani, akinek eddig eszébe sem jutott (ezzel párhuzamosan a járvány legnépszerűbb munkájává nőtte ki magát a futárkodás). Késő tavasszal a bértámogatás és fogyasztói adományok, valamint a közterület-bérleti díjak elengedése miatt túlélő helyek egy rövid időre megnyithatták ugyan teraszaikat, a fesztiválok viszont elmaradtak, bár moziba járhattunk egy ideig.

Ősszel, – többek közt – az iskolaév indulásával ismét emelkedni kezdtek az esetszámok. Október végére a második hullám tagadhatatlanul a nyakunkra telepedett és újabb, minden eddiginél szigorúbb korlátozások léptek életbe. Ugyan a vakcinákat már elkezdték szállítani az országba, de kérdéses, mikor térhetünk vissza „megszokott életünkhöz”– már ha visszatérünk egyáltalán.

A vendéglátóipari egységekkel teletömött Erzsébetvárosnak, Budapest hetedik kerületének polgármestere nemrég azt nyilatkozta az ATV-ben:

a helyek 40 százaléka biztosan tönkrement a kerületben, a többiek is bajosan tudnak csak majd újranyitni.

De mi van azokkal, akik megpróbálnak túlélni, esetleg reménykedve várják a tavaszt és a nyarat? Mi történik akkor, ha végleg be kell zárniuk? Egy kocsma és egy kávézó-kocsma üzletvezetőivel, tulajdonosaival beszélgettünk a járvány hatásairól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.