2021. szeptember 5., vasárnap

SZABAD SZEMMEL: EURÓPÁNAK TÖBB KELL NÉMETORSZÁGBÓL - LEHET, HOGY PONT EZ LESZ A 3 HÉT MÚLVA TARTANDÓ NÉMET VÁLASZTÁS KÖVETKEZMÉNYE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.05.


Der Standard


A kommentár azt hangsúlyozza, hogy Európának több kell Németországból, de lehet, hogy pont ez lesz a 3 hét múlva tartandó német választás következménye, mivel mind a három kancellárjelölt erősen EU-párti. A gond jelenleg ott van, hogy az erőpróba miatt már jó ideje érdemi döntések húzódnak, amit csak tetéz, hogy jövőre Macronnak is meg kell mérettetnie magát. Márpedig régi bölcsesség az Brüsszelben, hogy ha a német és a francia vezetés náthás, akkor a partnereknek ügyelniük kell, nehogy tüdőgyulladást kapjanak. Ráadásul Berlinben nem ígérkezik könnyűnek a kormány megalakítása.

A bizonytalanság fékezi a Bizottságot és az Európai Parlamentet is, pedig van éppen elég gond a földrészen és világ is jó pár súlyos problémával küszködik. Lásd Afganisztánt, a koronajárványt, amely nem kedvezett a gazdasági válság megoldásának sem. Az is egyértelmű, hogy tovább nem lehet halogatni a hatékony fellépést az éghajlatváltozás ellen. Egyértelmű továbbá, hogy menekültek kérdésével egyedül nem képes egyetlen állam sem megbirkózni. Tehát egyáltalán nem mindegy, az új német koalíció milyen irányban kíván haladni Európában.

Yahoo/Fox News

Újabb front nyílt a Lengyelország és Izrael közötti vitában, noha a kétoldalú kapcsolatok már így is történelmi mélypontra süllyedtek, miután a varsói törvényhozás a minap olyan jogszabályt fogadott el, amely korlátozza, meddig lehet visszakövetelni a szocializmus idején elkobzott zsidó javakat. Az ellentétek odáig jutottak, hogy az izraeli nagykövetet hazarendelték, a másik oldal pedig nem engedte meg, hogy a képviselője a nyári szabadság után visszatérjen állomáshelyére.

Most az a gond, hogy az egyik lengyel külügyminiszter-helyettes kifogásolta azoknak az izraeli tizenéveseknek a viselkedését, akik évről évre, a hazafias nevelés keretében végiglátogatják Auschwitzot és a többi haláltábort. Szerinte a fiatalokat odahaza arra tanítják, hogy gyűlöljék Lengyelországot és ez meg is mutatkozik az utak során. Jeruzsálemben ezt határozottan cáfolják és emlékeztetnek arra, hogy az új generációkat az emlékezetpolitika részeként szembesítik a történelemmel. Egyébként 1988 óta csak Amerikából 300 ezer diák járt ilyen célból Lengyelországban.

Hogy mi lesz most, azt nem tudni, az illetékes vizsgálatot és gyors akciót ígért, de lengyel sajtóértesülések szerint felvetődött, hogy a jövőben Izraelből nem jöhetnek iskolások az olyan eseményekre, mint az Élet menete. Egy volt izraeli varsói nagykövet, aki maga is túlélők gyermeke, úgy véli, hogy a lengyel kormány újabban igencsak nacionalista és így akar visszavágni, amiért a zsidó állam keményen megbírálta a kárpótlási jogok korlátozása miatt. Annak idején egyébként a nácik 3 millió lengyel zsidót öltek meg, főként Auschwitzban és Treblinkában.

Neue Zürcher Zeitung


Svájc meglehetősen konzervatív ország hírében áll, Zürichben mégis több tízezren vonultak fel a melegházasság engedélyezését követelve. A részvevőket kereken 70 LMBT-szervezet mozgósította, miután a kérdésben éppen három hét múlva népszavazás lesz. A szervezők szerint a lakosság évtizedek óta nem nyilvánítottak ki véleményét egy ennyire fontos társadalompolitikai kérdésben.

Az előzmény az volt, hogy a svájci Parlament tavaly úgy határozott: lehetővé teszi, hogy egynemű párok egybekeljenek. Ám az ellenzők kellő számú tiltakozó aláírást gyűjtöttek, ezért kiírták a referendumot. Az engedélyezés ellenzői arra hivatkoznak, hogy a gyerekek érdekeit veszélyezteti, ha a mesterséges megtermékenyítést kiterjesztik leszbikus kapcsolatokra is, illetve lehetővé teszik a meleg partnerek számára, hogy kicsiket fogadjanak örökbe.

A zürichi Pride Fesztivál egyébként minden incidens nélkül zajlott le a város belső magjában, csupán a forgalomban okozott némi fennakadást a hatalmas tömeg.

Politico

Ausztria és Szerbia azt ígéri, feltartóztatja azokat az afgán menekülteket, akik el akarnak jutni Európába. Erről Belgrádban egyeztetett a két ország első számú vezetője. A vendég Kurz kancellár azt hangoztatta, hogy a szomszédos államoknak kell befogadniuk mindazokat, akik a tálibok miatt elhagyják országukat. Ezért kapcsolatban állnak az érintett kormányokkal. Vucsics ugyanakkor közölte: eleget tesznek annak a kérésnek, hogy vegyenek át 150 asszonyt és lányt, akik egy afgán futball klub tagjai voltak. Közben az ENSZ-főtitkár arra szólította fel a világot, hogy az segítsen Afganisztánnak, miután ott a tálibok vették át az uralmat.

Egyébként szerb területen, valamint a környező országokban sok ezer migráns vesztegel, miután lezárult a nyugat-balkáni menekülőút és a földönfutók gyakran csupán a sokadik nekifutásra, embercsempészek segítségével tudnak az ígéret földjére lépni.

Deutsche Welle

A német közszolgálati médium bizonyítottnak veszi, hogy fehérorosz hackerek behatoltak a belügyi tárca adatbázisába és onnan tömérdek érzékeny adatot töltöttek le, azaz most már Lukasenko rendszerét szorongatják. A kétségeket az oszlatta el, az újságíró megadta egyik belorusz munkatársának a nevét és néhány percen belül ott volt a képernyőjén az illető fotója, lakcíme, a szülők neve

Azaz igaz, amit az adathalászok nemrégiben bejelentettek, de erre utalt már az is, hogy a diktátor pár hete arra figyelmeztette a minisztereit, hogy aki nem tud vigyázni fontos adatokra, az vegyen elő papírt és tollat és az így gyártott aktákat tegye fiókba, de ne használjon számítógépet. Mindenesetre a hivatalos nyilvántartásokat megcsapoló csoport előbb rendezi a szerzett értesüléseket, majd folyamatosan nyilvánosságra hozza azokat. A cél a lakosság tájékoztatása, egyben az informatikai szakemberek segíteni kívánnak a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, továbbá igyekeznek ily módon is meggyőzni a Nyugatot, hogy szigorúbb szankciók kellenek Minszkkel szemben.

A „Kíberpartizánok” nevű földalatti szerveződés a rendszer legérzékenyebb pontját akarja telibe találni, hogy elbizonytalanítsa a hatalmat. Mert amíg az próbálja a tüzet oltani, másutt újabb támadást készítenek elő ellene. A legnehezebb persze, hogy Lukasenkóról és a bizalmasairól, továbbá a titkosszolgálat vezetőiről szerezzenek bizalmas információkat. De azért a belügyben megszerzett anyagban volt 16 ezer titkos akta is. Munkájukat elősegítette, hogy a fehérorosz hatóságok idáig félvállról vették az informatikai biztonságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.