2021. november 22., hétfő

„AZ ERDŐBEN A TÓCSÁKBÓL ITTUK A KOSZOS VIZET, ÍGY MARADTUNK ÉLETBEN”

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2021.11.22.


Egy fiatal iraki férfi és családja két hónap alatt Irakból Nagy-Britanniába jutott, a belarusz-lengyel határon keresztül. Az út viszontagságairól mesélt nekünk.


„Egy barátom mesélt az Európába Fehéroroszországon keresztül vezető útról. Azt mondta, biztonságosabb és egyszerűbb, mint az összes többi út, próbáljam meg ezt. Valóban biztonságosabb volt, mint más utak, de azért korántsem volt olyan egyszerű, mint ahogy azt hallottam” – meséli Sangar, aki Irakból nagyjából két hónap alatt jutott el Nagy-Britanniába, átkelve a lengyel-belarusz határon is. Amikor az utazása történetét elmesélte nekünk, már Angliában ült egy karanténhotelben, a menedékkérelmét beadta és várja, hogy új életet kezdhessen.

Szulejmánijjából Minszkbe


„Irak nem biztonságos, sok terrorista csoport van szerte az országban, állandóak a harcok, mindenképpen el akartam jönni” – magyarázza a 32 éves férfi, miért döntött úgy, hogy elhagyja otthonát. Sangar az Irak északkeleti részén elterülő Szulejmánijjából származik, ami az ország hetedik legnépesebb városa és főként kurdok lakják. Amikor a családja felől érdeklődök, azt mondja, apja pesmerga (vagyis az Iraki Kurdisztán hadsereg harcosa) volt, a Kurdisztáni Hazafias Unió Pártjának (Patriotic Union of Kurdistan, PUK) tagjaként harcolt és akkor gyilkolták meg az ellenséges csapatok, amikor Sangar hétéves volt. Bátyjai nincsenek, anyja és egy nővére maradt Irakban. Azt mondja, gyerekkorából sok nehézségre és a háborúra emlékszik, többek között azért is akart elmenekülni az országból, hogy a most hétéves fiának jobb életet biztosítson, mint amilyen az övé volt.

A belarusz út nem az első próbálkozása. Korábban Törökországon keresztül menekült el Irakból, akkor Bulgáriáig jutott, onnan azonban hazatoloncolták. Ezúttal is Törökországba vezetett az útjuk, a feleségével és a fiával Isztambulba mentek. Sangar ott hallotta, hogy van egy cég a városban, amelyik összeköttetésben áll egy belarusz céggel (Sangar nem emlékezett a nevére, de minden bizonnyal a Centkuror nevű belarusz állami ügynökségről van szó – F. Zs.), amelyiknek ha egy bizonyos összeget fizetnek, akkor nagyjából két héten belül belarusz vízumhoz juttatják őket. Sangarnak fejenként háromezer amerikai dollárt kellett fizetnie, cserébe ezért mindhárman vízumot kaptak és repülőjegyet Minszkbe...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.