2021. november 22., hétfő

MÁR A TÉL KEZDETE ELŐTT 25-EN FAGYTAK HALÁLRA MAGYARORSZÁGON

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.11.22.


Október eleje és november közepe között 25-en lelték halálukat fagyhalál következtében Magyarországon – adta hírül a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap. Az áldozatok többségükben idős, magányos, beteg emberek voltak, és fűtetlen lakásokban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. A fagyhalál olyanokat is magával ragadott, akik a szabad ég alatt éjszakáztak fagyos, vagy fagy közeli hőmérsékleten.

A Szociális Fórum kiemelte, akár már plusz 5-10 fok is túl hideg lehet egy legyengült, idős, beteg ember számára ahhoz, hogy végzetesen kihűljön.

Mindazonáltal nemcsak idősek vannak a fagyhalál áldozatai között – jegyezte meg az MSZF. Hozzátették, az életmentés terén különösen nagy felelősség hárul az emberre olyan körülmények között, amikor államilag elhanyagolják a szociális rendszert, a hajléktalanoknak pedig továbbra sem biztosítanak szociális bérlakást.

Ráadásul az igazi télies időjárás csak a héten érkezik meg hazánkba, szerdán már -9 fokot is mérhetnek az ország egyes területein.

Amint arról beszámoltunk, szombaton a Párbeszéd tartott figyelemfelhívó akciót a Karmelita Kolostor előtt a fagyhalál áldozataira emlékezve. Itt Tordai Bence országgyűlési képviselő nyilatkozott arról, hogy az Orbán-kormány cinikus szociális politikája vezetett ahhoz, hogy az elmúlt négy évben 940 állampolgár hunyt el kihűlés következtében. A megmozdulás apropóját Orbán Viktor, Fidesz tisztújító-kongresszusán elmondott beszéde adta, amiben a miniszterelnök úgy fogalmazott, míg nyugati országok kormányai azt teszik lehetővé, hogy „a férfiak is gyereket szülhessenek”,

addig a magyar kormány megbizonyosodik arról, hogy télen senki sem fagy meg”.

A Párbeszéd a kihűlésben elhunytak számának csökkentése érdekében egy tízpontos akciótervet nyújtott be az Országgyűlésnek határozati javaslat formájában. Ebben többek között felszólítják a kormányt, hogy vezesse vissza a lakásfenntartási támogatás rendszerét, bővítse a helyi önkormányzatok által nyújtható települési támogatás költségvetési forrásait és különítsen el forrásokat a hideg idő esetén a szociális törvény értelmében életbe lépő „vörös kód” protokoll esetére, annak érdekében, hogy a szociális ágazat fel tudjon készülni a megnövekedett terhelésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.