2021. március 9., kedd

MAGYARORSZÁG MINDENKIÉ? – A MAGYAR LMBTQ KÖZÖSSÉG HELYZETE

PCBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CAPITAL POLITICAL
2021.03.08.


A blogposzt a Tegyél egy bátor dolgot nemzetközi projekt keretében készült. A kezdeményezés célja a fiatalok segítése és képessé tétele arra, hogy felismerjék és fellépjenek a radikalizációval és szélsőségességgel kapcsolatos jelenségekkel szemben saját környezetükben és közösségükben. A blogposzt szerzője a projekt egyik wokrshopjának volt a résztvevője.


A rendszerváltás óta a 2020-as Pride-hónap alkalmából került ki először a budapesti városházára és több kerületi önkormányzat épületére is az LMBTQ közösség jelképe, a szivárványos zászló, melyet szélsőséges csoportok tagjai több esetben is eltávolítottak. A téma megosztó jellegére ősszel a Meseország mindenkié című könyv kapcsán kibontakozott felfordulás is rávilágított. Vajon hol tart most Magyarország a melegség és a transzneműség elfogadásában?

A Pride Hónap alatt minden évben kiemelkedően sok melegellenes akcióval találkozunk Magyarországon: bár tavaly a felvonulás a koronavírus-járvány miatt elmaradt, az azt helyettesítő alternatív programok ugyanúgy hozták a megszokott Pride-hangulatot, és ezzel együtt az ezt ellenző hangokat és megmozdulásokat is. Az önkormányzatok épületeire kitűzött szivárványos zászló kifejezetten új jelenség volt Budapesten, így nem meglepő, hogy a szélsőségesek meglátták benne az újabb lehetőséget a gyűlölködésre. Összesen három zászlólopásról tudunk, az egyiket az Aryan Greens nevű szurkolói csoport követte el Ferencvárosban, a másik kettőt Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, aki ezzel valóságos mémmé vált.

A melegellenes attitűdök széleskörű terjedését 2020-ban a kormányzati kommunikáció és a kormányközeli médiumok is nagyban elősegítették. A kormány a „hagyományos” családmodellt szorgalmazza, miközben igyekszik úgy tenni, mintha az LMBTQ közösség jogi problémái nem is léteznének, a szélsőséges narratívát magáévá téve pedig az érdekképviseletet propagandaként keretezi.

A kormány az LMBTQ közösséghez tartozók helyzetét nehezítő intézkedéseket tavasszal még igyekezett nem feltűnően intézni: a koronavírus-járvány első hullámában beterjesztett, majd elfogadott salátatörvény 33. paragrafusa a legális nemváltoztatás jogát úgy törölte el, hogy közben nem tette explicitté a tényt, hogy ez a transznemű embereket fosztja meg egy olyan joguktól, mely számukra alapszükséglet a mentális egészségük szempontjából. Az ősszel megjelent Meseország mindenkié könyv kapcsán viszont már nyíltan homofób megnyilatkozásokkal találkozhattunk a kormány részéről. Októberben Orbán Viktor miniszterelnök beszédében azt fogalmazta meg, hogy a magyarok toleránsak a homoszexualitás jelenségével szemben, de a homoszexuálisok hagyják békén a gyerekeinket, ezzel gyakorlatilag kirekesztve a homoszexuálisokat a magyarok közül. Pár nappal később Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter „homoszexuális propagandának” nevezte a mesekönyvet. 2020 decemberében a kilencedik Alaptörvény módosítás kimondta, hogy az „anya nő, az apa férfi”, a 2021 februárjában elfogadott kormányrendelet pedig jelentősen megnehezítette az azonos nemű párok örökbefogadását...Ű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.