2021. április 17., szombat

„EZEN AZ OSZTÁLYON IS LEGALÁBB HÁROMNAPONTA MEGHAL VALAKI”

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.04.17.


- Egy férfi a március 15-i hosszú hétvégén lett rosszul, egy héttel később már kórházban feküdt koronavírus-fertőzéssel.

- Azóta is bent van, de úgy tűnik, a legrosszabbat sikerült elkerülnie.

- A betegágyból figyeli, ahogy az ápolók felfoghatatlan kitartással dolgoznak, óriási terhelés alatt, miközben sok beteget veszítenek el.

- Még mindig nagyon sok fertőzöttet ápolnak kórházban Magyarországon, de az utóbbi napokban egyre kevesebbet.

- Egy másik kórházban dolgozó orvos azt mondja: lassan eljutnak arra a szintre, ami ezzel a személyzeti létszámmal uralható.

„Maga már nem megy haza, kinevezzük segédápolónak!” - viccelődnek Csabával a covid-osztály dolgozói. Mióta jobban van, igyekszik segíteni nekik: egyik éjszaka négyszer kelt fel, hogy megigazítsa a szomszéd ágyon fekvő beteg oxigénmaszkját. „Képzelheti, mi lett volna, ha szerencsétlen nővérkéket kellett volna még ezért is ugráltatnom.”

Négy hete ápolják bent, telefonálás közben időnként nehezen veszi a levegőt, a háttérből hangos köhögések szűrődnek be. Hosszan beszél az állapotáról, a körülményekről és arról, mennyire nagyra tartja az ápolókat, akik erejükön felül, társadalmi elismertség nélkül teszik a dolgukat éjjel-nappal. Nem szeretné, ha megjelenne a valódi neve, vagy ha beazonosítható lenne a kisvárosi kórház, ahol kezelik. Véletlenül sem akarja bajba sodorni az ott dolgozókat.

„Egyikük majdnem elsírta magát nekem. A szívbeteg gyereke otthon volt az apjával, aki covidos lett, be is került ide. Enyhébb állapotban van, de oxigénen. A nővér sokszor azt sem tudja, mi van a férjével, mert egy osztállyal lejjebb van, nincs ideje utánamenni. A gyerek is elkapta a fertőzést, a nagymama vigyáz rá.” Más gerincsérvvel dolgozik, úgy forgatja az akár 90 kilós betegeket.

Csaba szerint az ápolók iszonyatos mentális terhelésnek vannak kitéve. „Ezen az osztályon is legalább háromnaponta meghal valaki. Többen mondták már, hogy el akarják hagyni a pályát, ha ennek vége.”

A betegágyból összeszedett információi alapján úgy tudja, szinte száz százalékos telítettséggel működik az osztály, nappal körülbelül hat beteg jut egy ápolóra, éjjel a kétszerese. „Van köztük olyan, aki három héttel a fertőzés után már dolgozik, pedig még gyenge. Nem tudok olyat kérni, amit ne teljesítenének, a lelküket kiteszik értünk.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.