2021. május 8., szombat

BOLDOG 95. SZÜLETÉSNAPOT, SIR DAVID!

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2021.05.08.



David Attenborough a környezetvédelem valódi szuperhőse, aki megmutatta a világnak, hogy néz ki egy komodói sárkány, bemutatta, hogy mi bántja a korallokat, és még mindig a bolygó és rajta az ember megmentésén fáradozik. De ez mind semmi: nélküle nem lett volna Monty Python sem.

Ma ünnepli 95. születésnapját David Attenborough, az ember, aki az életének nagy részét azzal töltötte, hogy bemutassa a Föld varázslatos élővilágát, az utóbbi éveket pedig azzal, hogy valahogy megpróbálja meggyőzni az embereket arról, hogy ne pusztítsák ki ezt a varázslatos élővilágot, és ezzel együtt magukat is. A londoni születésű, eredetileg zoológus végzettségű Attenborough előbb állatgyűjtő utakra indult, aztán a BBC-nél kötött ki, többé-kevésbé megteremtette a ma ismert dokumentum- és természetfilm műfaját, könyveket írt, előadásokat tartott, Vilmos herceggel közösen létrehozta a környezetvédelem Nobel-díját, sőt, 94 éves korában regisztrált az Instagramra, hogy minél többeknek elmondhassa, mekkora bajban van a Föld. De mit köszönhetünk még a szülinapos Sir Davidnek?

A Monty Pythont

Hát többek között a Monty Pythont. Tegyük félre egy pillanatra a bolygó sorsát és az emberiség várható kihalását, mert vannak fontosabb dolgok is: ha Attenborough a BBC programigazgatójaként nem rendeli meg a Monty Python repülő cirkuszát, könnyen lehet, hogy a világ lemaradt volna az angol humor csúcsteljesítményéről. A sorozat megrendeléséről több eltérő verzió is létezik, és valószínű, hogy a BBC inkább John Cleese személyéhez ragaszkodott, mint a Pythonok által felvázolt koncepcióhoz (ez nagyjából abban merült ki, hogy nincs egészen világos koncepció), Attenborough viszont hitt az újítás erejében, és adott egy esélyt a társaságnak. A Pythonok ezt meg is hálálták, egy külön szkeccset szenteltek neki.

Azok, akik nem rajongonak különösebben a Repülő Cirkuszért, de szeretik a snookert, szintén hálát adhatnak Attenborough-nak, mert az első snookerközvetítés is az ő nevéhez fűződik, ahogy az első színes tévéadás is. A kettő összefügg: a BBC sugárzott először színesben, az új technika előnyeinek bemutatására pedig nem is akadt jobb mód, mint egy snookermeccs közvetítése, hiszen a színes golyók jól mutatták, hogy miért is jobb ez, mint a fekete-fehér...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.