2022. január 6., csütörtök

AZ EU ÉS A NATO TÉTLENÜL NÉZI, AMINT ORBÁN SEGÉDKEZIK BOSZNIA ÉS HERCEGOVINA SZÉTVERÉSÉBEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.01.06.


Bosznia szétverésébe invesztál Orbán Viktor, aminek könnyen az lehet a következménye, hogy kiújul a régi konfliktus feltépve a sebeket: Bosznia és a Hercegovina szétesik. Csernyánszky Judit lapszemléje. 

Sokakban hagyott eleven emléket az a feketebőrű sárga kabátos törékeny fiatal lány, aki versét szavalta el Joe Biden elnöki beiktatásán egy évvel ezelőtt. Amanda Gorman azóta világhírű költő lett, és egyre több országban fordítják le verseit, de nem mindenhol sikerrel. A magyar kezdeményezés egyelőre sikeresnek tűnik – s erről számol be Budapesten felvett interjújában az amerikai közszolgálati rádió, az NPR (National Public Radio). Galambica Rozáliát és három fordítótársának munkáját mutatja be a tudósítás, amint készülnek a verseskötet anyagai. A siker titka pedig az, hogy ahhoz a kisebbséghez tartozol-e, ahol te magad is megéled a Gorman versekben megjelenő problémákat.

Galambica Rozália el is mondta, hogy a gyűlöletet szinte nap mint nap megéli, és Gormanhoz a hasonló érzéseket maga is tapasztalja. Az első fordító holland volt, akinek nem sikerült átültetnie Amanda Gorman gondolatait anyanyelvére. De így volt ezzel a katalán fordító, aki is feladta küzdést a sorokkal. Galambica mesél arról, hogy Bódis Kriszta romák oktatását támogató alapítványa a lehetőséget teremt számukra az előrejutáshoz. A fordítás is ilyen munka lett. Az NPR a 12 milliós európai roma illetve cigány közösséget is felvázolja, akik több mint 1000 éve vetették meg lábukat itt, a rasszizmust és diszkriminációt ennek ellenére mind a mai napig megtapasztalják. Nyárra készül el a kötet fordítása.

A térségünkről roppant igényes írásokat prezentáló Balkan Insight merész címmel jellemezte kormányfőnk balkán-politikáját: Bosznia szétverésébe invesztál Orbán Viktor. Méghozzá a boszniai szerb nacionalista Milorad Dodik támogatásával, aminek könnyen az lehet a következménye, hogy kiújul a régi konfliktus feltépve a sebeket: Bosznia és a Hercegovina – szétesik. (Épp a lapszemle összeállítása közben olvasom a hírt, hogy az Egyesült Államok szankciókat szabott ki Milorad Dodikra a közpénzek illetéktelen felhasználása, a hivatalával való visszaélés és az elharapózó korrupció miatt, amely Bosznia-Hercegovina széteséséhez vezethet). Orbánról a cikk az elején leszögezi, hogy amit tesz most Bosznia-Hercegovinával, tette azt az elmúlt években az Európai Unióval is. S ennek is meg lett a következménye, a kormányfőt kiközösítette a brüsszeli vezetés, vagy legalábbis ez a hivatalos narratíva. Az írás Orbán szemére veti az észak-macedóniai volt kormányfő, Nicola Gruevski rejtegetését is, amire Brüsszel szintén nem reagált adekvátan. Orbán a szerb elnökkel, Aleksandar Vuciccsal is cimborál, migrációs ügyekben nagy az egyetértés. Ennek tetejébe Orbán már rég bejelentette, amennyiben szankcionálná az EU Dodikot és köztársaság tervét, meg fogja azt vétózni Brüsszelben, sőt ugyebár azt is bejelentette, hogy pénzügyi támogatást is nyújt a számára (100 millió Eurót), ami egyet jelent Bosznia-Hercegovina szétszakadásának a támogatásával. Jasmin Mujanovic politikatudós által írt cikk arra is figyelmeztet, hogy miközben Orbán pártfogoltja méreginjekciót szúr Európa demokratikus vérkeringésébe, addig cinkostársnak tekinthetők az uniós és a NATO-vezetők is, akik mindezt tétlenül nézik.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy mekkora veszély fenyegeti demokráciánkat, mint az, hogy Trump támogatásáról biztosította a szélsőjobbos Orbán Viktort – olvashatjuk a magát szocialista demokratának büszkén nevező Bernie Sanders szenátor közösségi oldalán, miután értesült a hírről a politikus. Erről többek között az Alaska Native News oldalon olvashatunk. Trump ugyanazt akarja megvalósítani Amerikában, amit Orbán Magyarországon megcsinált: meggyengítette a demokratikus intézményeket, korlátozta a sajtószabadságot, újraírta saját pártjának kedvezve a választási törvényt. A cikk megnézte, ennek kapcsán hasonló bejegyzést tett közzé az Amnesty International, a New York Times. Az írás szerint Trump azért hívta meg Orbánt 2019-ben a Fehér Házba, mert ezzel akarta meghálálni, hogy 2016-ban mellszélességgel kiállt mellette a kampányban. Orbánt egyébként a brazil elnök, Jair Bolsonaro beelőzte. Utóbbi támogató levele órákkal azután jutott el Trumphoz, hogy a brazil szenátus bűnvádi eljárást kezdeményezett Bolsonaro ellen a Covid-járvány hanyag kezelése miatt.

Az Associated Press of Pakistan adta hírül a magyar nagykövet bejelentését, hogy Orbán Viktor februárban Pakisztánba látogat, hogy a két ország sportkapcsolatait egyengesse.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.