2022. január 15., szombat

NEM CSAK AZ ÉLELMISZEREKET ÉREZZÜK A ZSEBÜNKÖN – MUTATJUK, HOGY SZÁLLTAK EL AZ ÁRAK MAGYARORSZÁGON

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2022.01.15.


Kellemetlen meglepetést okozott, hogy decemberben sem csökkent az infláció a KSH friss statisztikája szerint, a novemberi 7,4 százalékon stagnált az áremelkedési ütem. Mivel éves adatról beszélünk, ezért érdemes kicsit több kitekintést tenni, ráadásul külön pikantériát ad a világjárvány két éve és a kormány árstopja néhány alapvető élelmiszer esetében.


Szinte minden fronton támad az infláció

Decemberben 7,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, ez megegyezett az egy hónappal korábbi ütemmel, vagyis

A VÁRAKOZÁSOKKAL ELLENTÉTBEN EGYELŐRE NEM TETŐZÖTT AZ INFLÁCIÓS RÁTA.

Ráadásul az elemzők szerint a január még tartogathat újabb csúcsot, hiszen az év eleji átárazások miatt kiemelt kockázatok övezik az év első hónapját. A kormány által a héten bejelentett árstop néhány alapvető élelmiszer esetében csak februártól lesz effektív, így valóban jöhet még emelkedés.

Ez pedig azért különösen kellemetlen, mert ha még hónapokig tolódik az infláció tetőzése, akkor utána a csökkenés is lassabb lehet, vagyis akár a teljes inflációs pályát átírhatja a mostani adat. Arról nem is beszélve, hogy az árak befagyasztása ugyan átmenetileg hoz majd egy kis fellélegzést tavasszal, a három hónapos átmeneti idő letelte után viszont a szabadjára engedett árak újra okozhatnak majd meglepetést.

Tavaly az év első felében még azt mondhattuk, hogy néhány termékkör egyedi hatásai okozzák az inflációt, elsősorban az üzemanyagárak emelkedésére és a dohánytermékek jövedéki adójának növekedésére lehetett gondolni. Az év végére azonban már sokkal szélesebb bázisú lett az infláció, decemberben már az üzemanyagárak csökkenése és a jövedéki adó-emelés első körének eltűnő hatása mellett sem tudott csökkenni az index. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy jelentősen megugrott az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára, így ma már szinte csak a háztartási energia, a ruházkodás és a szolgáltatások drágulnak átlag alatti mértékben. Ezek közül a rezsicsökkentésnek köszönhetően az energiaárak várhatóan nem is fognak jelentősen emelkedni, a ruházkodási cikkek esetében viszont a tartósan gyenge forint és az év eleji átárazások szintén elindíthatnak egy inflációs folyamatot. A szolgáltatások területe azért speciális, mert a koronavírus miatt a külföldi kereslet kiesett elsősorban a turizmusban és a vendéglátásban, ezt pedig a hazai fogyasztók nem tudják teljesen kompenzálni, így a szolgáltatóknak is sokkal nehezebb árat emelni a növekvő költségek mellett is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.