2022. január 15., szombat

VALÓBAN A CSIRKEFARHÁTON KERESZTÜL VEZET AZ ÚT A VÁLASZTÁSI GYŐZELEMHEZ?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.01.14.


A kormány népszerűségének biztosan jót tesz, ám az inflációt egészen biztosan nem fogja érdemben mérsékelni a kormánynak az a döntése, hogy hat élelmiszer árát befagyasztják. Orbán Viktor most olyan módszerrel hajszolja a népszerűséget, amit néhány évtizede még olcsó kampányfogásnak minősített. Egyre inkább úgy tűnik, hogy olyan választókra vetette ki a hálóját, akik nosztalgiával gondolnak vissza a rendszerváltás előtti tervgazdálkodás időszakára, illetve az állam közvetlen gazdasági beavatkozásának gyakorlatára.


Már kezdtük elfelejteni azt a kifejezést, hogy hatósági ár, hiszen kifejezetten az állampárti időket idéző módszert jelöl. A baloldali kormányok gyakorlata általában a világban, amikor a piaci folyamatokba úgymond a lakosság érdekében beavatkozik az állam, ezzel mesterséges szinten tartja néhány termék vagy szolgáltatás árát. Ám Orbán Viktort ez nem nagyon zavarja, hiszen az április 3-ra kiírt országgyűlési választás előtt szeretné maga mögött tudni azoknak a támogatását, akik megszokták a gondoskodó állam szerepvállalását az életükben.

Azon túl, hogy a közgazdaságtan csak egészen kivételes esetekben támogatja az állam ilyen szintű beavatkozását a piaci folyamatokba, azt se árt tisztázni, hogy azt a látszatot kelti, miszerint lényegében olyan áron lehet áruba bocsátani a termékeket, amilyen az államnak és polgárainak megfelel. Ilyen logika alapján döntött a kormány a rezsicsökkentésről, a benzin árának maximálásáról, most pedig hat élelmiszer fogyasztói árát fagyasztotta be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.