2022. április 7., csütörtök

AHOGY MEGERŐSÖDÖTT ORBÁN, ÚGY ERŐSÖDIK UNIÓ-ELLENES POLITIKÁJA IS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.04.07.


Elfogadhatjuk-e azt mit sem téve, hogy vannak olyan emberek, akik téves információkat terjesztenek az Európai Unióról és közben visszaélnek hatalmukkal az uniós pénzek elköltésekor? Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Politico megkeresésére nem reagált a magyar külügyminisztérium, amikor afelől érdeklődött, hogy mivel zárult az ukrán nagykövet és a külügyi illetékes találkozója, miután Ljubov Nepopot berendelték a tárcához raportra. Az ukrán nagykövet asszonyon kérte számon a magyar intézmény Volodymir Zelenszkij kijelentéseit, aki számonkérte Orbán Viktoron: miért nem foglal állást egyértelműen az oroszok vagy az ukránok mellett. Az ukrán elnök azt is sérelmezi, hogy nem engedi át területén a magyar kormány az Ukrajnának szánt nyugati fegyvereket illetve egyéb humanitárius segélyeket.

francia köztelevízió TV5 csatornája beszámolt a magyarországi média helyzetéről, hogyan vált a közszolgálati média a kormány szócsövévé illetve a magántulajdonú cégek KESMA-ba történt tömörítéséről. Interjút készítettek az Átlátszó, a KR és a Partizán stúdiójából. Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke mutatta be a tv-nek a rádiót, elmondva többek között azt, hogy kb. nyolcvanan dolgoznak a szerkesztőségben, illetve arról beszélt, hogy a Fidesz-kormánynak a független média ellen indított háborújában első számú eszköze az a gazdasági támadás volt, aminek áldozatául esett a független média jelentős része – vagy tönkrementek, vagy könnyű prédaként Fidesz-közeli tulajdonosok kezébe kerültek.

kínai, de angol nyelvű CGTN Budapestről keltezett tudósításában a jogállami normák megsértése miatti, hazánk elleni eljárás megindítása kapcsán ír arról az uniós képviselők és egyre több elemző részéről is érzékelhető véleményről, hogy – amit Gwendoline Debros-Corfield magyar raportőr is elmondott a választást értékelő sajtótájékoztatón, hogy: ha az emberek így szavaztak, akkor ennyi. Ilyennek kell elfogadni Magyarországot. Azonban felteszi a kérdést, vajon elfogadhatjuk-e azt, semmit téve, hogy vannak olyan emberek, akik téves információkat terjesztenek az Európai Unióról és közben visszaélnek hatalmukkal az uniós pénzek elköltésekor? Az elemzés szerint sejthető, hogy Orbán az oroszok elleni szankcióknál élhet vétójogával, miután Putyin volt az első, aki gratulált ötödik győzelméhez. Az oroszok megítélése miatt elhidegülő lengyel viszony kapcsán Enyedi Zsolt, a CEU volt rektorhelyettese úgy véli, Magyarország még jobban el lesz szigetelődve az uniós csúcsokon, aminek eddig is számos jelét láthattuk. Orbán a sarokba manőverezte magát, valamilyen új stratégiát kellene kitalálnia, de nem nagyon látszik, hogyan tudna onnan kivergődni. Hozzátette, minden választás után még durvább autokrata vált belőle, úgyhogy minden bizonnyal még élesebb konfliktusokat fog generálni az Unióval.

Denis McShane, brit volt EU-ügyi miniszter írt véleménycikket az inews londoni székhelyű portálon arról, hogy ideje elgondolkodni azon, Orbánnak talán tágasabb az Unión kívül? Mert nyomonkövethető a Brexithez hasonló folyamat elindulása az Orbán-kormányban. Ír arról, hogy ugyan Európában a legyorsabban zsugorodó ország a lélekszámot tekintve, viszont parlamentje nagyobb a Westminsternél, a brit törvényhozásnál. Ír Angela Merkelről, aki gyakorlatilag mindvégig védte Orbánt, s neki köszönhetően is lett olyannyira felvágva Orbán nyelve. Ugyanakkor félő, hogy Orbánt épp a nyugatról érkező sorozatos támadások megerősítik, és még keményebbé teszik. Receptet sajnos nem ad a szerző Orbán kezelésére.

Az Unión belül ismét várható kiéleződő konfliktus árnyét máris megfestette Orbán, hisz szembemenve a többi tagállammal, szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ő hajlandó rubelben fizetni a gázért, aminek világos olvasata: hogy támogatja a putyini háborút, amit többek között ebből finanszíroz az orosz elnök – erről a hírről nagyon sok beszámolót találtunk, így az Euractivét is.

Orbán ismét győzött, mert manipulálta a választást – írja a Washington Post hasábjain Kim Lane Scheppele, a Princeton egyetem alkotmányjogásza. Szerinte Orbán ezzel a fölényes győzelemmel megint átírhatja az alkotmányt úgy, hogy ő a törvények felett állhasson. S minek köszönhetően alakultak így a dolgok? Három már világosan körvonalazódik: a manipulált választási folyamatnak, az orosz háborús retorikának és az autokratákat jellemző csalásnak. Utóbbin értve például azt, hogy a kormányzati pozíciónak betudhatóan a kampányban elmosódott a határ a Fidesz mint párt és a kormány között. A pénzosztogatással is kijátszotta a szavazókat, de még a választás napján – tudni véli Kim Lane Scheppele, egyeseket pénzzel biztattak fideszes szavazásra. Másoknak előre bejelölt szavazólapot adtakutaztattak szavazókat, láncszavazás is bevett szokás. Az elemző megállapítja, a választás se szabad, se tisztességes nem volt, ezért aztán nem is kell meglepődni az eredményen. A cikkben kétszer is szerepel, Magyarország kétségkívül nem demokrácia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.