2022. május 25., szerda

A NYUGDÍJKORHATÁR EMELÉSE NEM MENTI MEG A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZERT

PORTFOLIO
Szerző: FARKAS ANDRÁS, NyugdíjGuru News
2022.05.25.


A Magyar Nemzeti Bank "Fenntartható egyensúly és felzárkózás 2022. május" címen közzétett 
javaslatcsomagja több módosítást is javasol a nyugdíjrendszerben és a nyugdíjcélú öngondoskodás piacán. A javaslatok részben átfedésben vannak az MNB 2019-ben közzétett, 300 pontot tartalmazó versenyképességi programjában fölvázolt változtatási elképzelésekkel, részben új elemeket is tartalmaznak. Cikkem első részében megvizsgálom az MNB javaslatai közül a korhatár emelését és a valorizáció átalakítására vonatkozó javaslatot.

A javasolt változtatások a nyugdíjkorhatárral, a nyugdíjszámítással, a nyugdíjkorhatár betöltése utáni munkavégzéssel, a nők kedvezményes nyugdíjával és a gyermekvállalásnak a nyugdíjrendszerben való hangúlyosabb elismerésével kapcsolatosak. A vitairat demográfiai fordulatot tart szükségesnek, ennek során évente 110 ezer újszülöttnek kell megszületnie, és bár ennek elősegítése nem klasszikus jegybanki feladat, ebből az MNB szerint "nem engedhetünk". Emellett a lakossági megtakarításokat a nagy állami újraelosztó rendszerek, így mindenekelőtt a nyugdíjrendszer finanszírozásába is a jelenleginél nagyobb mértékben kell bevonni.

A javaslatokból kitűnik, hogy az MNB törekszik az elmúlt évtizedekben megreformált  európai nyugdíjrendszerekbe beépített automatikus kiigazító mechanizmusok magyarországi bevezetésére. Ezek az eljárások a nyugdíjrendszerekben olyan előre meghatározott szabályokra épülnek, amelyek automatikusan - külső politikai, jogalkotói beavatkozás nélkül - változtatnak a nyugdíj megállapítási vagy karbantartási feltételein, ha az automatikus kiegyenlítő mechanizmus működtetéséhez kiválasztott indikátorok értéke változik, így biztosítva a fenntarthatóságot és a méltányosságot. (Ezekről az automatikus mechanizmusokról bővebben ebben a cikkemben írtam.)

A javaslatokról érdemes lenne átfogó társadalmi vitát nyitni - hiszen kivétel nélkül mindenkit érintő változások lehetőségéről van szó -, ennek azonban az MNB 2019-es versenyképességi anyagát kísérő társadalmi vita (hiánya) tükrében most sem számottevő az esélye...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.