2022. július 14., csütörtök

„VARGA JUDIT NAGYON JÓ ABBAN, HOGY UNDOK DOLGOKAT MONDJON, DE TALÁLKOZNI NINCS IDEJE” – EXKLUZÍV INTERJÚ GWENDOLINE DELBOS-CORFIELDDEL, AZ ÚJ MAGYAR JOGÁLLAMISÁGI JELENTÉS SZERZŐJÉVEL

RTL.HU
Szerző: RÉDLI BALÁZS
2022.07.12.


Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini visszavonulása után az ő vezetésével készül a magyar jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről szóló brüsszeli jelentés. Úgy véli, a demokrácia csak papíron működik Magyarországon, így a kormány felhatalmazásának valódisága is megkérdőjelezhető. Szerinte Brüsszelben sokan úgy tartják: jelentős uniós források jutnak a magyar miniszterelnök környezetének, és az Orbán-kormány intézkedéseit már a szomszédos országban is gyanakvással szemlélik. Az rtl.hu-nak adott interjúban beszél arról, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter szerinte hogyan használja a saját imidzsének építésére az uniós tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásokat. A politikust szembesítettük a Sargentini-jelentést ért kritikákkal, és kérdeztük arról is, van-e értelme a hasonló vizsgálatoknak. A jelentésről szeptemberben szavazhat az Európai Parlament.


A magyar jogállamiság helyzetéről szóló friss jelentés több mint 30 oldal hosszú, és témák sokaságát járja körbe. Mit tart a három legproblémásabb területnek a magyar demokrácia működésében?

Én leginkább a média helyzete, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt aggódom. A magyar demokrácia legnagyobb hendikepje talán a sajtó állapota. Most már nemcsak arról van szó, hogy a kormány alig hirdet a független sajtóban, miközben a holdudvarához tartozó médiumok úsznak a közpénzben. Vagy arról, hogy a magyar média többsége kormányközeli tulajdonba került.

Az elmúlt időszakban több olyan dolog történt, ami dermesztő hatással van az újságírókra, és amit veszélyesnek tartok. Például azt, hogy Magyarországon újságírókat hallgattak le a Pegasus-szoftverrel. (Ami eredetileg egy terroristák megfigyelésére létrehozott kiberfegyver, amit csak államok vásárolhatnak meg – a szerk.) Vagy azt, hogy van olyan újság, aminek a kinyomtatását egyetlen nyomda sem vállalja az országban. (A Magyar Hangról van szó, ami emiatt egy szlovák nyomdában készül – a szerk.) Vagy azt, hogy néhány független médiumnál dolgozó újságíró ellen lejárató akciókat indított a kormányközeli média.

"A sajtó állapotát azért tartom nagyon veszélyesnek a demokrácia szempontjából, mert a magyar lakosság jelentős része nem jut független hírekhez és valós információkhoz. Ez pedig egyre inkább az oroszországi helyzetre kezd hasonlítani. Nyilván nem tart ott. De kezd arra hasonlítani".

A korrupció szintje pedig az uniós források felhasználása szempontjából aggasztó. Az OLAF és az Európai Bizottság is tisztában van ezzel, és mindenki számára elég világos, hogy az uniós források mekkora része kerül a miniszterelnök környezetéhez.

A magyar kormánynak felvetette ezeket, amikor Budapesten járt?


Persze.

Hogyan fogadták? 
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.