2022. október 31., hétfő

A SZOVJETUNIÓ UTOLSÓ HÁBORÚJÁT VÍVJÁK UKRAJNÁBAN

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2022.10.30.



Amióta csak kitört az ukrajnai háború, rengeteg értelmezés született a rég nem látott intenzitású konfliktusról, és nem meglepő módon ezek egy része a szovjet múlt körül forog. Azért nem meglepő módon, mert maguk az oroszok idézik fel sokféleképpen a közös szovjet múltat, szavakban és tettekben egyaránt.

Az már váratlanabb, hogy ebben mennyi az ellentmondás, kezdve Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök emlékezetes módon a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte a Szovjetunió széthullását, ám amikor azt próbálta alátámasztani, hogy Ukrajna egy kitalált, mesterségesen létrehozott állam, azt mondta, hogy a modern Ukrajnát Lenin teremtette meg, amikor létrehozta a Szovjetunión belül az ukrán tagköztársaságot.

Az Ukrajnát lerohanó orosz hadsereg tagjaiban mindenesetre kifejezetten erősnek tűnik a szovjet nosztalgia, már ha van értelme ezt a kifejezést egyáltalán használni, hiszen döntő többségük a Szovjetunió megszűnése után született. Így persze könnyebb is nosztalgiázni, és természetesen nem az áruhiány miatt kígyózó sorokat szeretnék viszontlátni a katonák, hanem az egykori birodalom erejét, világhatalmi súlyát. Így aztán a háború első hónapjaiban nem számított ritkának, hogy orosz páncélosok szovjet zászlóval fellobogózva nyomultak előre, néha annak a második világháborús győzelemre utaló változatával.

A hadiszerencse fordultával aztán a jelképhasználat visszafogottabb lett, már senki nem akarta egy nagy vörös drapériával felhívni magára az ukrán felderítők és drónkezelők figyelmét. A szovjet nosztalgia most már inkább az egyenruhára erősített néhány négyzetcentiméteres szovjet felvarrók formájában ölt testet. Néha egészen magas szinten, készült már felvétel ilyen kiegészítővel ellátott egyenruhában például Alekszandr Lapin vezérezredesről, aki az Ukrajna keleti részén (Harkiv és Luhanszk megyében) tevékenykedő orosz hadseregcsoportot irányítja. (Bár pont a napokban jelentek meg arról meg nem erősített információk, hogy leváltották.)

Putyinra visszatérve, amúgy is valószínű, hogy Ukrajna lerohanásával végső soron egyfajta Szovjetunió-pótlék létrehozása lett volna a cél. Amennyire a kiszivárgott információk és az azóta történtek alapján meg lehet ítélni, ha minden az orosz elnök tervei szerint alakul, akkor egy könnyű győzelmet követően Ukrajna keleti és déli területeit közvetlenül Oroszországhoz csatolta volna, míg a maradék állam olyan függőségbe kerül, mint Fehéroroszország, amelynek létezik egyfajta államszövetsége is Oroszországgal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.