2022. október 31., hétfő

HA TRUMP LETT VOLNA AZ ELNÖK, ODADOBTA VOLNA UKRAJNÁT ÉS EURÓPÁT AZ OROSZOKNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.30.


A szélsőjobboldal visszatérő hivatkozása, hogy Trump idején nem volt háború. Ennek egyetlen oka az, hogy Trump Amerika ellenségeivel kiváló kapcsolatot ápolt: Amerika, a NATO és a nyugati demokráciák ellenségeinek átengedett mindent. Az oroszok mindenhol előre törtek a világban és terjeszkedtek Amerika és a nyugati világ rovására. Donald Trump a szövetségeseivel volt ellenséges viszonyban, pedzegette a NATO feloszlatását. Trump Nyugat-Európával szemben volt hidegháborús hangulatban, nem az oroszokkal. Trump Putyin embere.

Az fel sem merült, hogy Trump az oroszok terjeszkedését bárhol megállítsa és Putyinnal (aki hatalomra segítette és akivel azonos ideológiát vallanak) konfrontálódjon. Trump idejében csak azért nem volt háború, mert Trump nem jutott el odáig a négy éve alatt, hogy megtámadja az Európai Uniót és a NATO országokat, akiket ellenségeinek tekintett. Így a szélsőjobboldal olyan mintát állít Amerika elé, amelyben Amerika önmaga ellensége, nyugatellenes, oroszbarát és antidemokratikus ország, amely a világ diktatúráinak oldalán áll és azokat segíti (maga is a diktatúra felé halad).

Ugyanebben a szellemben nyilatkozott a szélsőjobboldali, fasiszta magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter az OANN nevű penetránsan szélsőséges amerikai tévécsatornának, amely Amerikában a kuruc.info pozíciójának megfelelő helyet foglalja el a médiában. Civilizált ember ebbe a pöcegödörbe be sem teszi a lábát. Szijjártó azért jelent meg mégis, mert egyrészt ő már régen nem civilizált ember, másrészt ezzel azonos szinten van: Szijjártó éppen olyan, mint az elmebeteg konteókat terjesztő, hazug, hibbant és a szélsőségesnél és szélsőségesebb One America News Network.

Nem szeretnénk felületet adni annak a sok ostoba hazugságnak, amit Szijjártó előadott, egyetlen hazugságáról szeretnénk csupán szót ejteni, ami a magyar propaganda részeként fertőzi az épeszű emberek gondolkodását. Ez pedig az, hogy ha Trump lett volna az elnök, akkor nem lett volna háború. Ez arra a logikára épül, hogy Trump nem “provokálta” volna az oroszokat, s nem kényszerült volna Putyin arra, hogy megtámadja Ukrajnát és népirtást folytasson. Szegény Putyint a liberális demokrata elnök és a Merkel nélküli EU belehajszolta abba, hogy tömeggyilkos legyen.

Ha Trump lett volna az elnök, akkor Putyin akadály nélkül jutott volna el Kijevbe. Zelenszkij vagy elmenekült volna vagy megölik, mint “nácit”, aki a nyugatbarátságával fenyegette Oroszországot, és állítottak volna egy orosz bábkormányt. Trump lebénította volna a NATO-t, nem adott volna támogatást az ukránoknak, bojkottálta volna a szankciós javaslatokat, és Európát belekényszerítette volna az orosz energetikai zsarolás elfogadásába. Megbénította volna Európát, és az orosz uralmi pozíció hatására felerősödött volna az oroszok által finanszírozott európai szélsőjobb.

Ez lett volna Orbán álma is. Ezt szeretnék most is, erre gondolnak, amikor “békéről” beszélnek. Nekik ez az állapot a “béke”, ők ezt akarják. A másik lehetséges végkifejlet az lett volna, ha Európa nem enged Amerikának, hanem ugyanígy kiáll a szankciók mellett, támogatja az ukránokat és ellenáll Putyin zsarolásának. Abból világháború lehetett volna, mert Trump támogatásával, a NATO lebénításával, Putyin nem állt volna meg Ukrajnában, hanem visszaállította volna a Szovjetunió határait, ahogy az elején tervezte is, és amiről az orosz tévékben még ma is álmodoznak.

Mivel nem Amerika, nem a NATO és nem az EU “provokálta”, “kényszerítette” ki a háborút, ezért az orosz szándékon semmit nem változtatott volna az, ha Trump az elnök. A különbség csak az lett volna, hogy Trump nem támogatta volna Ukrajnát és nem akadályozta volna az oroszokat, ezért az oroszok zavartalanul törtek volna előre, és sakkban tartották volna Európát, hatalomra segítve az európai szélsőjoboldali, fasiszta pártokat. Ha Európa ennek ellenáll, szembe kellett volna fordulnia Trump Amerikájával, abból pedig világháború lett volna, amelyben Amerika Putyin oldalára áll...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.