2022. június 10., péntek

POKOLI TEMPÓ: MÁR MINDEN HATODIK PALOTA A NER-É AZ ANDRÁSSY ÚTON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.06.10.


Szőlőbirtokok, borászatok? Jachtok? Magánrepülők? Korábban ezek voltak a „nemzeti nagytőke” státuszszimbólumai, mára azonban felzárkóztak ezekhez a paloták is. Nem máshol: a magyar Champs-Élysées-n. A Válasz Online gyűjtése szerint az Andrássy úti házszámok hatoda már NER-fennhatóság alá tartozik – ez a forgalomképes rezidenciák majd’ kétharmada. A szerencsés nyertesek között találjuk Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt, Tiborcz Istvánt, Schmidt Máriát és a Hell (pokol) nevű energiaital-gyártó tulajdonosi körét is. A panamagyanús eladási-felvásárlási hullám persze a szocialista ciklusokban indult – viszont máig tart. S hogy jót is mondjunk: ezek az épületvásárlások, -átalakítások nem csak a nyitóképünkön szereplő gigantikus Hell-logót tették hozzá a városképhez. Itt-ott azért némi méltóságot, rendezettséget is.


A belvárost a Városligettel összekötő Andrássy út az 1896-os millenniumi ünnepségekre az ország legfontosabb reprezentatív vonulási területe lett, amely ma már az UNESCO világörökségének is része. A paloták, villák, nyaralók építtetésében kulcsszerepet vállalt a 19. századi arisztokrácia – aligha csoda, hogy a mai „nemzeti nagytőke” is igyekszik demonstrálni befolyását, elismerést kapni legalább a műemléki értékek átörökítéséért (vagy egyszerűen csak hasznot húzni a sugárút értékeiből).

Álljon itt egy gyors terep- és seregszemle! Mivel az 1-től 132-ig számozott Andrássy út körülbelül fele társasház, továbbá relatíve sok a közintézmény (Operaház, múzeum, iskola, nagykövetség, konzulátus), valójában csak a paloták negyede tekinthető valamennyire forgalomképesnek. Korlátos „jószágokról” van tehát szó: végigjártuk a sugárutat és a tulajdoni lapokat is mind átfésültük, így bizton állítjuk, hogy mindössze 34-35 olyan házszám adódik, amely esetében az épület relatíve könnyen (és egyben) eladható vagy felvásárolható. Nos, ebből mára 21 került a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez – mely gyűjtőfogalom alatt most a feltétlen Fidesz-hűségben utazó gazdasági potentátokat és a velük együttműködő társutasokat értjük.

A miniszterelnöki bizalmas Mészáros Lőrincnek három, a kormányfői kötélbarát Garancsi Istvánnak – Csányi Sándor OTP- és Hernádi Zsolt Mol-vezérrel közösen – szintén három, a Tiborcz Istvánnal rokonítható köröknek kettő Andrássy úti palotája van. Dupla házszámú ingatlanegyüttest szerzett Schmidt Mária, a politikaiközeli csúcsragadozókkal egyre több üzletet kötő Jellinek Dániel – és ugyanez igaz Matolcsy György jegybankelnök „leágazásaira” is. Önálló rezidenciával büszkélkedhet a Lázár János régi-új miniszter és Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, médiamogul résztulajdonában álló egy-egy érdekeltség, valamint a hatalomközelivé szelídült Gattyán György, a jobboldallal is rendületlenül bizniszelő Veres „Wallis” Tibor, a Fidesztől valamelyest eltántorított, de még mindig hasznos Spéder Zoltán, illetve a kormányzati milliárdokat besöprő Hell-cégcsoport. Akad még további egy épület, ahol a lakások adásvételét a letelepedésikötvény-botrányprogram fő haszonélvezői menedzselték.

Az alábbi virtuális sétán darabról darabra bemutatjuk az érintett palotákat, tervezőiket, építtetőiket, mai gazdáikat – és azt, hogy az ántivilágban mire használta e hajlékokat a „munkáshatalom”, a KISZ vagy a Hazafias Népfront. Meg persze azt, hogy a házak miként veszítették el közvagyon jellegüket a – volt terézvárosi alpolgármester után – Fürst György-korszaknak nevezett esztendőkben, esetleg a Gyurcsány-érában vagy épp a mostani Orbán-rendszerben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.