2022. június 10., péntek

MINDENKIT DURVÁN MEGADÓZTATHATNAK - KÖZEL HARMADÁVAL TÖBB SZJA-T ÉS AZ ÁFÁT SZEDNE BE A KORMÁNY

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.06.10.


A költségvetés már benyújtott javaslatából kiderül: a kormány nem csak az „extraprofitot” akarja elszedni. Személyi jövedelemadóból és áfából is a korábbinál 30 százalékkal nagyobb bevételt terveznek. Szakértők szerint ezért a már megismertek mellett egyéb intézkedéseket is bevethetnek.


Az „extraprofitadóról” már kihirdetett rendelet jókora megszorító csomagot jelent. Még akkor is, ha számos tételt feltehetően nem azonnal és nem közvetlenül terhelnek át a fogyasztókra. Biztosan nem ide sorolandó viszont a repülőutak „fejpénze” és a tranzakciós illeték emelése, amelyek azonnali drágulást hozhatnak. Más kellemetlen hatások is lehetnek azonban.

Az innovatív gyógyszergyártók szervezete (AIPM) szerint a magyar betegek biztonságos ellátását veszélyezteti a gyógyszerforgalmazókat terhelő újabb különadó. Mint leírták: az infláció és a gyengülő forint már önmagában óriási terhet ró a szektorra, a szelektív új adóemelés aránytalanul sújtja a modern terápiákat.


Romlanak a gyógyulás esélyei
A különadó – hangsúlyozta az AIPM – egyes innovatív terápiák esetében már elviselhetetlenül magas, 38 százalékos terhet jelent majd. Számításaik szerint a 20 milliárd forintos „extraprofitadó” több mint 80 százaléka kizárólag az innovatív gyógyszercégeket terheli, így a majd ezermilliárdos teljes hazai gyógyszerpiac negyedét érintő készítmények után kell a most bevezetett extra adó többségét befizetni. Annak ellenére, hogy ezek a készítmények biztosítják a magyar betegeknek a legnagyobb egészségnyereséget.

A többletelvonás kifejezetten a magasabb hozzáadott értékű terápiákat érinti. Ide sorolhatóak például a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a pszichiátriai betegségek vagy akár a ritka megbetegedések kezelésére szolgáló, pótolhatatlan modern készítmények. Az AIPM szerint bekövetkezhet akár a terápiák tömeges elérhetetlenné válása is.

Leleplező adatok a költségvetésben

Az extra adókat amellett, hogy esetenként egészen biztosan gazdasági károkat okoznak, nem is onnan vonja el a kormány, ahonnan lehetne. A legnyereségesebb ágazatok 30 százalék feletti árbevétel-arányos adózott eredményt értek el, de közülük egyetlen sincs, amelyre vonatkozna az „extraprofitadó” – számolta ki a GKI közel 322 ezer cég adatait áttekintve (erről részletesen itt olvashat)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.