2023. január 30., hétfő

VALAMI TÖRTÉNIK PAKS II.-VEL: ORBÁN ELKÖTELEZETT AZ OROSZOK FELÉ, KÖZBEN EGYRE IRREÁLISABB A ROSZATOM-ÜZLET

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.01.30.


Orbán Viktor és Szijjártó Péter rendre nagyon lelkesen beszél arról, hogy Paks II. megépítése mellett töretlen a magyar elkötelezettség. Látszólag tehát Magyarország mindenképpen az orosz Roszatommal szeretne atomerőművet építeni. Ugyanakkor független szakemberek szerint ez egy ma már teljesen ellehetetlenült ötlet. A legújabb konfliktus mintha Németországgal körvonalazódna, közben a munkálatok zajlanak, de még nem a kulcsterületeken: a terepen a földmunkánál inkább magyar, az acélszerkezeteknél inkább orosz szavakat hallani.


Magyarország, a magyar kormány szeretne egy kibocsátásmentes, sok áramot termelő nukleáris alaperőművet. Ez aligha kérdés. Az már inkább, hogy a háborús, illetve az uniós realitások mellett ebben ki lehet a partnerünk. Ilyenkor nagyon nem könnyű Paks II.-n, Paks II.-ért dolgozni. Az sem kérdés, hogy ez egy rendkívül meghatározó és kellően titkos projekt. Vagyis nem elvárható, hogy az ottani vezetők újságírókkal lamentáljanak, velük osszák meg azon gondolataikat arról, mennyire reális még egyáltalán az orosz építés, ha pedig nem az, ki lehet Nyugatról a fővállalkozói alternatíva vagy a Közel-Keletről a finanszírozási megoldás. Az sem könnyű, hogy a projektnek van bőven ellenfele: civilek, zöldek, osztrákok és legújabban a németek. Sőt, Pakson sokszor úgy érzik, még a hazai politikai terepen is „sok az ellenség”.

A legújabb konfliktus: a Siemens-ügy


A paksi projekt helyzetével szeretnénk pár kérdés-felelet mentén foglalkozni, de álljon itt elsőre egy kvíz. Azt tudjuk, hogy Németországban zöldpárti a külügyminiszter (Annalena Baerbock) és zöldpárti a gazdasági miniszter (Robert Habeck). Ennek ismeretében mit tart elképzelhetőnek a következő események közül?

- Németországban elviszik Greta Thunberget, mert egy lignitbánya kibővítése ellen tüntet.

- Németország tankokat szállít egy európai háborúhoz.

- Németország meghosszabbítja egyes atomerőműveinek az élettartamát.

Meglepő, de mindegyik állítás igaz. Ehhez képest azt akár nevezhetjük „normál” üzemmódnak is, hogy az említett Robert Habeck miniszter állítólag nem támogatja, hogy a Siemens Energy német cég vezérlőt szállítson Magyarországnak Paks II.-höz. Ha ez így van, akkor persze még mindig elgondolkodhatunk, hogy a döntés Magyarországnak szól, Oroszországnak szól vagy a nukleáris iparnak szól...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.