2023. január 30., hétfő

ORBÁN SZÁNDÉKOSAN ROMBOLJA AZ UKRÁN-MAGYAR KAPCSOLATOKAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.01.30.


Az EU-ban nagy csata elé néznek, ha a nukleáris szankciót akarná keresztülvinni az Unió vezetése, jósolta Orbán Viktor. Dnyipro polgármestere elszabadult, egyszerre gyalázta Orbánt és a magyarokat Orbán "senkiföldjés" nyilatkozata miatt, de az ukrán vezetés szerint a magyar kormányfő szándékosan  rontja az ukrán–magyar-kapcsolatokat. A kárpátaljai magyar "lövészárok professzor szerint azonban a jóság és az igazság győzni fog, és a gonosz oroszok el fogják veszíteni ezt a háborút. Nemzetközi lapszemle.

A magyar kormány bármilyen, az Oroszország elleni, a nukleáris iparát érintő szankciót megvétózna, idézte az orosz Gazeta Orbán Viktor pénteki, kossuthrádiós nyilatkozatát. A cikk kiemelte azt a fenyegetéssel is felérő kijelentést, hogy Brüsszelben nagy csata elé néznek, ha ezt a szankciót akarná keresztülvinni az Unió vezetése. A döntést Orbán a magyar infláció emelkedésével indokolta, és a nemzeti konzultáció eredményét emlegette, ami szerint a konzultációt visszaküldők "97 százaléka ellenzi az oroszok elleni szankciókat".

A cikk szerint a kormány 9 éve döntött a Paks II megépítéséről, amibe az ősszel belevágnak. Noha, mint írják, Szijjártó Péter a német külügyminiszert és a gazdasági minisztert hibáztatta az építés akadályozásáért, miután szerinte ők nem engedélyezik a Siemens részvételét a projektben. Leszögezte, mivel hazánk nukleáris energiatermelés nélkül nem tudja biztosítani az ország energiaellátását, ezért kizárt a 10. szankciós csomag támogatása.

Az amerikai ABC News viszont ebből a kinyilatkoztatásból azt emeli ki, hogy a NATO- és uniós tag Magyarország, illetve Orbán Viktor ellenzi a fegyverszállítást és a pénzügyi támogatást is az ukránoknak, mert a nyugati országok máris nyakig benne vannak a konfliktusban. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko, pedig arra az orbáni mondatra reagálva – miszerint Ukrajna a senki földje, - bejelentette, hogy Orbán továbbra is szándékosan rontja az ukrán–magyar-kapcsolatokat.

Dnyipro polgármestere, Orbán Viktor nagy felháborodást kiváltó gondolataira válaszul az Ostro donbaszi hírportálon azt mondta, nem Ukrajna a senki földje, hanem a „tiétek”. Ők több mint ezer éve Ukrajnában élnek, míg a magyarokat az Urálon túlról szorították ki. Ír arról, hogy szinte mindenhol gyűlölik a magyarokat, és Trianon megérdemelt büntetés volt.

Szerinte a magyarok minden világháborúban a zsarnokok kedvét keresték, és fattyúként viselkedik, amikor megbocsátja a szovjeteknek és utódaiknak 56-ot. Miközben az EU és a NATO védőszárnyai alatt keresnek menedéket, fityiszt mutatnak nekik. "Váljanak csak ki, aztán mi három nap alatt eltávolítjuk őket a hatalomból". A polgármester a végén hozzátette, a barmokon nem a magyar népet, hanem azokat tökfilkókat érti, akik ma Magyarországot vezetik.

Szijjártó Péter nyilatkozatára hivatkozva az Ukrinfo azt írja, a kárpátaljai magyarokat erőszakkal akarják besorozni az ukrán hadseregbe. A hírre reagálva Fedor Sándor ukrajnai professzor a közösségi hálón arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek mind hazugságok. Fedort egyébként azért hívják a lövészárok professzorának, mert ha teheti, onnan jelentkezik be az óráira.

Szerinte ezeknek a hazugságoknak a céljuk, hogy összeugrassák a kárpátaljai magyarokat és az ukránokat. A kárpátaljai magyarok tiszteletre méltó ukrán állampolgárok, akik önként is beálltak a hadseregbe, fegyvert fogtak és harcolnak Ukrajna szabadságáért, és mert nem akarják, hogy az orosz megszállók őket és rokonaikat legyilkolják.

Mindannyian jól emlékszünk a málenkij robotra a történelemből, amikor magyarokat is koncentrációs táborokba hurcoltak az oroszok. Köszönetet mondott azoknak a magyaroknak, akik ezekben a nehéz időkben segítenek Ukrajnának. "De ne avatkozzanak a dolgunkba azok, akik cserbenhagyták, elárulták Ukrajnát és az oroszok szolgálatába szegődtek" - írta.

A jóság és az igazság győzni fog, és a gonosz oroszok el fogják veszíteni ezt a háborút – írta Fedor Sándor.

A Financial Times az Orbán nyakába zúdult bajokat sorolta fel, a benzináraktól kezdve, az inflációval és a pedagógusok tüntetésével folytatva, egészen az EU-val elfajult vitáig, amely eszkalálhatja a helyzetet. Magyar pénzügyi elemzők szerint Orbánnak egyre nehezebb lesz meggyőzni és csitítani az elégedetlenkedőket, és az idő is kevés erre, hiszen jövőre önkormányzati-, majd uniós választások lesznek.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.