2023. október 14., szombat

„AZ AKKUCÉG ÉS A KORMÁNY OLYASMIT PRODUKÁLT A GYÁRBAN, AMIT EDDIG CSAK POLITIKAI SCI-FIKBEN LÁTTUNK”

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2023.10.13.


Tüntetést tartott a Párbeszéd Szigetszentmiklósra az „életveszélyes akkugyárak ellen”, miután a két halálos áldozatot követelő tavaszi baleset után ismét tűz ütött ki a helyi SangEel üzemben. A párt itt bejelentette azt is, hogy országos aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy ne épüljön több akkumulátor gyár Magyarországon.

Jávor Benedek a Párbeszéd Zöldek Európai Parlamenti választási listavezetője elmondta, két héttel ezelőtt a szigetszentmiklósi SungEel akkumulátor bontó üzemében őjabb baleset történt, amikor tűz ütött ki a gyárban. Jávor elmondta, hogy ez nem az első eset volt, és tart tőle, hogy nem az utolsó, amikor ebben a gyárban üzemzavar történt. 

Tavasszal halálos áldozatai is voltak egy robbanásnak az üzemben.

A politikus szerint ez azt támasztja alá, hogy a SungEel által is képviselt gyártípusok nem felelnek meg az elemi elvárásoknak sem. Folyamatos balesetveszélyt és szennyezési kockázatokat hordoznak magukban, ami miatt nem csoda, hogy a környékbeli lakosok aggodalommal figyelik a gyárat.

„Ami itt történik Szigetszentmiklóson az messze nem csak helyi probléma, hanem országos probléma. A kormány egy erőltetett akkumulátoripari programot valósít meg Magyarországon, fittyet hányva a figyelmeztetésekre, a józan észre és a környezeti korlátokra.”

A Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Bizottsága a napokban publikálta az állásfoglalását a magyar akkumulátoripari elképzelésekről, amiben Jávor szerint ugyanazokat az aggodalmakat emelték ki, amiket ők is évek óta ismételnek: nem lehet a környezeti korlátok és a helyiek érdekeinek figyelembe vétele nélkül ilyen beruházásokat létesíteni.

„A kormány úgy kíván Magyarországból akkumulátor nagyhatalmat csinálni hogy nem áll rendelkezésre az ehhez szükséges vízkészlet, energia és munkaerő, hogy nem kérdezik meg az ország lakosságát, de még azokat sem, akik a gyárak közvetlen közelében élnek.”

A magyar kormány akkumulátoripari startégiája Jávor szerint jogszerűtlen is, mivel azt úgy fogadták el, hogy nem fogadták el a jogszabályban előírt vizsgálatokat. Úgy ugrasztották bele az országot a programba, hogy senki sem tudja milyen következményei lesznek. 

A minimális feltétele az ilyen beruházásoknak az lenne, hogy a magyar államt képviselő hatóságok azokat szigorúan és rendszeresen ellenőrizzék. De a magyar kormány szisztematikusan leépítette az ehhez szükséges rendszereket.

„Ezért a gyárak engedményekkel teli engedélyeket kapnak, amiket még így sem tartanak be, mert tudják, hogy nem fogják őket ellenőrizni”

-mondta el Jávor. Példaként hozta a gödi Samsung gyárat ami 5 éve megfelelő engedély nélkül működik. Probléma a politikus szerint az is, hogyha mégis történik ellenőrzés, akkor csupán néhány millió forintos bírságokat szabnak ki, amik a több milliárdos bevételű cégek számára nem jelent tényleges büntetést.

Ezek a cégek tudják, hogy úgy zsákmányolhatják ki a természetet és a munkavállalókat Magyarországon, hogy a következményekkel nem kell szembenézniük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.