2023. november 6., hétfő

MELLÁR TAMÁS: A VARSÓI GYORS NEM JÖN, HOLTVÁGÁNYON VAGYUNK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MELLÁR TAMÁS
2023.11.03.


A lengyel választási eredmények minden bizonnyal örömmel töltötték el a demokrácia iránt elkötelezett honfitársaimat, de óva intem őket attól, hogy ebből messzemenő következtetéseket vonjanak le. A lengyel ellenzék sikeréből egyáltalán nem következik, hogy Magyarországon is reális lehetőség van arra, hogy az ellenzék a következő hivatalosan kiírt választásokon legyőzheti a Fideszt. Sajnos nem, mert a magyar viszonyok egészen mások, mint ami megtapasztalható lengyel barátainknál. Nálunk a hazai gazdaság meghatározó többsége betagozódott az orbáni NER-rendszerbe; tehát léte Orbántól függ, és ezért feltétel nélkül őt és az általa létrehozott rendszert támogatja. Lengyelországban a gazdaság jóval függetlenebb a politikai hatalomtól, és sokkal erősebben függ a belső és a nemzetközi piaci helyzettől.


A politikai berendezkedés is más, ott nincs centrális erőtér, nem kétosztatú a politikai rendszer (nemzeti jobboldal versus balliberális kozmopolita). És végül, de nem utolsósorban a társadalom szerkezete és értékrendje is más. A katolikus vallás meghatározó jelentősége miatt és az erős szakszervezeti mozgalmak révén kialakult szolidaritási értékrend olyan fontos tényező, ami nálunk nincs. Természetesen ez csak egy nagyon hevenyészett összevetés volt, sokkal komolyabb elemzések lennének szükségesek a két ország közötti eltérések feltárására, és annak igazolására, hogy miért nem számíthatunk mi, magyarok arra, hogy jön majd a varsói gyors, és elhozza számunkra az Orbán-rendszertől való megszabadulást. De nem is erről akar szólni ez a rövid eszmefuttatás.

Van ugyanis egy nagyon fontos gazdaságtörténeti és gazdaságpolitikai fordulópont, amely a lengyel választási eredményeknél lényegesebb, és sokkal inkább befolyásolja a jövőbeli magyarországi változásokat. A magyar gazdaság ugyanis egy korszakhatárhoz ért, az eddig folytatott extenzív növekedés forrásai elapadtak, ezért elengedhetetlen lenne az intenzív fejlődésre való áttérés. Kérdés, hogy sikerül-e Orbánnak és kormányának ezt a komoly gazdaságpolitikai fordulatot megtenni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.