2023. november 6., hétfő

„KÖNNYEKKEL AZ UTOLSÓ NAPOKON NÉHÁNY KAMASZFIÚNAK IS MEGTELT A SZEME” - INDUL A TANÍTÁS A FELMONDOTT TANÁROK NÉLKÜL

444.HU
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2023.11.06.


Van, ahol szeptember óta már a hatodik órarend van érvényben. De állítólag lesz egy még újabb verzió is. Ilyen lesz az élet az iskolákban 1205 pedagógus felmondása után.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára október elején jelentette be: 1205 olyan pedagógus volt, aki nem fogadta el a státusztörvény szerinti új szerződését, ami a tanárok kevesebb mint 1 százaléka.

Ők, mármint a felmondók október 31-ig voltak alkalmazásban, így az őszi szünet végeztével már nem térnek vissza az oktatási intézményekbe.Szerettük volna megtudni a Belügyminisztériumtól, hogy az 1205 fő hogyan oszlik el az ország tankerületei/oktatási intézményei közt, hogy milyen iskolatípusokat érintenek főként a távozások, hogy főként milyen szakos pedagógusok döntöttek a távozás mellett, és legfőképp azt, hogy van-e olyan terület az országban, ahol problémát okozhat a felmondások miatt kialakult pedagógushiány?

Kérdéseinkre hetek óta nem kapunk válaszokat.

És mivel az oktatási kormányzat jelenleg is úgy kommunikál, mintha minden a legnagyobb rendben lenne az oktatásban, és zökkenőmentesen zajlana a tanév (aminek már az indulása sem volt zökkenőmentes), olvasóinkat kértük meg, hogy írjanak nekünk: mit tapasztalnak ők?

A beérkező levelek közt volt olyan, aki megírta: felmondott ő is, „27 év mat-fiz tanítás után”, és mesterpedagógus felesége is, másfél évvel a nyugdíj előtt. Egyiküknek sincs még kilátásban új munkahely. Rajtuk kívül még hárman távoztak. Mint írta: „A városból sajnos mások nem.”

Ez egy város, egy beszámoló, egy élethelyzet. Ám minden ilyen egyedi eset rámutat arra is: rendszerszintű problémákról van szó.


Ezek a problémák pedig érintenek mindenkit: a pedagógust, aki elveszti az egzisztenciáját, a hivatását, és kiugrik a bizonytalanságba. A pedagógust, aki marad (mindegy is, milyen okból), és pótolnia kell a kieső munkát, ami még túlterheltebbé teszi őt. Érinti a gyereket, aki elveszti a tanárait, a nyugodt környezetet, amelyben kizárólag a tanulásra kellene koncentrálnia. És érinti a szülőt, aki úgy engedi el reggelente a gyerekét az iskolába, hogy fogalma sincs róla: milyen színvonalú oktatást kap a gyerek, és milyen nehézségekkel kell még megküzdenie amellett, hogy túlterhelt pedagógusok ledarálják neki a tananyagot.

Komplex, összetett helyzet. Ami mindenkit megterhel valamilyen szinten. Lássuk, mennyire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.