2023. november 6., hétfő

STEFANO BOTTONI: MAGYARORSZÁG NEM BELARUSZ, VAN MÉG HOVÁ SÜLLYEDNI

444.HU
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2023.11.06.


Nagyinterjút adott a Hvg360-nak Stefano Bottoni olasz–magyar történész, aki Orbán rajongójából lett annak egyik legkomolyabb kritikusa (mi ez év elején beszélgettünk vele az egy tál lencséért eladott demokráciáról, a putyini típusú álellenzékről és a leválthatatlan hatalomról, azt a podcastot itt találja).


A beszélgetés kiindulópontja az volt, hogy a NER működésének a logikája a társadalmon belüli törésvonalak léte. Ezek már 2002, a kokárdás kampány óta velünk vannak, de mára sokat mélyültek. Annyira, hogy ezek biztosan végigkísérik a NER-t, de egy ideig még utána is velünk maradnak. Mostanra mindkét oldal beásta magát a lövészárkokba, de a 2010 utáni kurzus lövészárka „rögtön mélyebb volt, töltényekben gazdagabb és büszkén hirdetett kirekesztő, antidemokratikus eszméket”.

Bottoni szerint sok baj fakad a 2002-es kvázi kétpártrendszerből (volt a Fidesz és volt az MSZP), de a helyzet mostanra akkor is alapvetően megváltozott, ha a két főszereplő ugyanaz, csak húsz évvel öregebb. Mára lényegében egypártrendszer van, az ellenzék arra kell a Fidesznek, hogy azt mutathassa, mi még nem vagyunk Belarusz, az ellenzéki politikusok nincsenek börtönben.

De a helyzet romolhat. Egyfelől „ellenzéki oldalon látszik a folyamatos erózió, fogyóban az energia és az erőforrás”, Bottoni ellenzéki önámításról és ezzel összefüggő pofára esésről, valamint Tölgyessyt idézve demokrácia-apályról is beszélt. Másfelől szerinte az elmúlt 3-4 évben több jel utalt arra, hogy

a NER elkezdte a felkészülést egy olyan etapra, amikor szorosabbra kell fűzni a társadalom feletti ellenőrzést és nyíltabb konfliktusokat kell felvállalni a főhatalom megtartásának érdekében...


Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.