2024. január 24., szerda

EZ FÁJNI FOG: NEM NYELNEK TOVÁBB, DÍJAT EMELNEK A SZOLGÁLTATÓK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2024.01.24.


Inflációkövető díjemelést jelentettek be telekommunikációs cégek, de ez várható a bankoknál, a biztosítóknál és az állami szolgáltatásoknál is. Valójában a tavalyi magas árindexet hozzák át 2024-re – ezzel gerjesztve az idei inflációt. Kártékony ez, vagy jogos lépés? És mire számíthatunk a kisebb szolgáltatóknál?


Új fogalommal kell megbarátkoznunk mostanában – már ha ez egyáltalán lehetséges:

az automatikus inflációkövető díjemeléssel.

Fogyasztóként fájó szembesülni azzal, hogy amikor végre mérséklődött, 5 százalék közelébe olvadt hivatalosan a drágulás, akkor 15–18 százalékos automatikus díjemeléseket vernek ránk a szolgáltatók – többnyire a magas (átlagosan 17,6 százalékos) a 2023-as inflációra hivatkozva. Íme néhány ismert példa:

- az évek óta inflációkövető autópálya-matricáknál az idén átlagban 18 százalékkal növekedtek a díjak. (Pluszban 230 kilométernyi új útszakasz vált fizetőssé.)

- A teherautók többségénél jóval infláció feletti mértékű, többségében 40–50 százalékos útdíjemelést jelentettek be, ám a korszerűtlenebb járműveknél akár 80 százalékos is lehetett az útdíjemelés.

- A biztosításoknál is jellemző az inflációkövető emelés, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál egyes autósok ennél sokkal brutálisabb díjnövekedéssel is szembesülhetnek.

- Inflációarányos díjemelést hajtanak végre a pénzintézetek is az első negyedévben, így a banki költségek akár 18 százalékkal is nőhetnek.

- A telekommunikációs cégeknél szintén megengedett az automatikus inflációkövető emelés – a Vodafone az idén 15,4 százalékkal emel, a Yettel hajszállal kevesebbet, 15,3 százalékot jelentett be, a Magyar Telekom 15 százalékot.

- A Magyar Posta ugyan infláció alatti emelést kommunikált, de egyes termékeinél mégis afeletti volt a növekedés.

Megnéztük, a KSH statisztikái alapján havi szinten a szolgáltatások inflációja 2022 elején néhány százalék különbséggel még együtt mozgott az átlagos inflációval, aztán – amikor az átlagos infláció egyre magasabbra hágott – a szolgáltatások inflációja jókora lemaradással, jóval szerényebb mértékben emelkedett, végig az átlag alatt maradva. Tavaly szeptemberre fordult meg a trend, amikor (főleg a bázishatás miatt) bezuhanó átlagos infláció fölé került a jóval mérsékeltebb csökkenést mutató szolgáltatási infláció...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.