2024. január 18., csütörtök

MELLÁR TAMÁS: ORBÁN KINYILATKOZTATÁSAI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MELLÁR TAMÁS
2024.01.12.


...Az Orbán által létrehozott gazdasági rendszer (NER) szigorúan központilag irányított, erősen hierarchikus, nem a piac a fő koordinátora, hanem az osztó hatalom. Következésképpen csak kis szerep jut a spontán piaci folyamatoknak és a nemzetközi gazdasági hatásoknak, de rövid távon a központi irányítás még ezeket a zavaró hatásokat is ki tudja védeni. A biztonság kedvéért azért még a különleges (rendkívüli) jogrend is érvényben van, és folyamatosan megújítják, mostanság éppen a szomszédunkban zajló háború miatt. Az senkit se zavarjon, hogy a miniszterelnökünk néhány nappal ezelőtt jelentette ki, hogy nincs is orosz–ukrán háború, mert az oroszok nem küldtek hadüzenetet. Na és? Azért még nálunk fenntartható a rendkívüli jogrend a háborús helyzet miatt, és működtethető hadigazdaság módjára a magyar gazdaság.

A növekedési cél nemcsak amiatt került előtérbe, mert a 2023-as évben nagyon nem teljesült a 3 százalékos gazdasági növekedési cél (elvitte az infláció elleni küzdelem), hanem azért is, mert idén két választás (önkormányzati és európai uniós) is lesz. Választási évben pedig botorság volna egy központilag vezérelt rendszerben nem élénkíteni a gazdaságot. Orbán már át is alakította a gazdaságirányító felsővezetést, háttérbe tolta a jegybankelnököt és a pénzügyminisztert, és nagyobb teret adott az új üdvöskének, Nagy Márton gazdasági miniszternek. Azért ne legyenek illúzióink, a nagyobb tér nem azt jelenti, hogy bármilyen fontos döntést a miniszterelnök kiadna a kezéből. Nem, az továbbra is az ő joga, és Nagy Márton elég okos ahhoz, hogy tudja, csak akkor maradhat ezen a poszton, ha szolgai módon végrehajtja a vezér utasításait. A feladatra való alkalmasságát már a korábbiakban bizonyította, amikor olyan közgazdasági (orbáni) tévtanokat hirdetett, mint hogy „a külföldi tőke teljes mértékben helyettesíteni tudja az EU-s támogatásokat” vagy „az ársapkák segítségével eredményesen lehet harcolni az infláció ellen”.

Manapság már nemcsak az Orbán-hívők, hanem politikai elemzők is (lásd pl. Tölgyessy Pétert) hajlamosak azt gondolni, hogy miniszterelnök urunk nemcsak itthon tartja kézben a dolgokat, hanem az Európai Unióban is, világpolitikai tényező lett. Mára tehát valósággá vált volna Petőfi metaforája: „Ha a Föld Isten kalapja, hazánk a bokréta rajta”? Hát nem egészen így áll a dolog, mert sem a gazdasági erőnk (a magyar GDP mindössze 1 százaléka az EU összesített GDP-jének), sem a katonai erőnk nem számottevő világviszonylatban. A magyar miniszterelnök mindössze kihasználja a jobboldali populizmus világszerte megmutatkozó előretörését, és ennek révén tesz szert ismertségre. Illetve az Európai Unióban próbálja a vétójogát felhasználni és zsarolni a 26 tagországot, váltakozó sikerrel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.