2024. március 15., péntek

ÁRTHAT AZ ORSZÁG ÉRDEKEINEK IS A KORMÁNY ÉS A JEGYBANK VITÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.03.14.



A kormány és a jegybank közötti adok-kapokban jócskán vannak jogos és jogtalan sérelmek. Egyebek között így értékelte Bod Péter Ákos az utóbbi időben egyre élesebbé vált konfliktust. A közgazdász egyetemi tanárral, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökével többek között arról beszélgettünk, komoly elvi vita van-e a két fél között, vagy csak amolyan „cicaharcot vívnak” a politikusok.


Az utóbbi időszakban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány között éles vita bontakozott ki, a kívülállók számára úgy tűnik, mintha a jegybanktörvény tervezett módosítása volna egyedül Matolcsy György érzékeny pontja. Ön szerint többről lehet szó?

Lényeges ügyekben került a közvélemény elé a meglehetősen szerencsétlen vita. Most már mindkét oldalról súlyos vádak hangzanak el, legutóbb a jegybanktörvény újabb módosítása kapcsán.

Indokolatlanul?

Eleve gond a gyakori törvényváltoztatás, amelyre már rá sem csodálkozunk. De nézzük meg a tartalmát, és azt látjuk, hogy vannak benne kisebb súlyú és nyomósabb tételek. Bár én úgy látom, hogy ami igazán okot adhat a jegybanki aggodalmakra, az nem is ebben a törvényben szerepel, az maga a kormány gyakorlata.

Kifejtené?

Ami ebben a mostani törvénymódosításban van, annak egy része technikai változás. Mondjuk, legyen a magyar államnak euróban vezetett folyószámlája az MNB-nél. Ezzel nincs semmi probléma, eltekintve attól, hogy az Európai Központi Bank (EKB) megint késve kapott tájékoztatást a változtatási szándékról, nem akkor, amikor az elképzelés felmerült, amikor még nem öltöttek végső formát a paragrafusok, holott kötelessége lett volna a kormánynak erről konzultálnia az EKB-val. Minden tagország nemzeti bankja része az európai jegybankok szervezetének, igy az EKB hatáskörébe tartozik a nemzeti bankokkal kapcsolatos változások véleményezése. Aláhúzom: vagy megfogadják azokat a kormányok, vagy nem. Az az ő felelősségük. Egy ponton tett megjegyzést az EKB, nevezetesen abban, hogy az MNB csak a piaci árnál alacsonyabb kamatot adhat az államnak erre a pénzre. Ellenkező esetben felvetődhet a tiltott kormányfinanszírozás gyanúja. Ez tehát végül is technikai ügy, nem érinti a nagyközönséget, nincs is belőle nyilvános felhördülés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.