2024. március 10., vasárnap

NAGYON RÁFIZETHET, AKI IGAZÁN HŰSÉGES DOLGOZÓNAK LÁTSZIK A CÉGÉNÉL

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZALAI BÁLINT
2024.03.06.


A hűség alapvető emberi erény, amivel viszont vissza is lehet élni. Egy kutatás szerint aki hűségesnek látszik a munkahelyén, azt leginkább kihasználják a főnökei. Aki sokáig marad egy munkahelyen, az átlagosan anyagilag is rosszabbul jár. Magyarországon külön hátrányos lehet sokáig egy helyen dolgozni.

Az elmúlt években, de különösen a járvány óta Dunát lehet rekeszteni a munkavállalói hűség sajnálatos megszűnéséről szóló üzleti cikkekkel, elemzésekkel. Ezek egy része attól sem mentes, hogy a fiatalabb munkavállalókat egyfajta önző, vállalati hűtlensége folytán erkölcstelen generációnak mutassa be.

A hűség különösen fontos erény, lényegében mindenkitől alapelvárás nemcsak az emberi, családi, hanem a szakmai kapcsolatokban is. Folyamatosan ömlik az emberre a hűségelvárás a kötelező gyermeki tanmeséktől kezdve az országok himnuszán és katonai idézetein át a rendszeresen ismétlendő vallási deklarációkig vagy a különböző munkahelyi mottókig.

A különösen hűségesnek látott emberben az élet más területein is szívesebben bíznak meg, és jobban együttműködnek vele, míg a hűtlennek látott embereknek undor és erkölcsi megvetés jut a külső megfigyelőktől.

Mit értünk hűség alatt?
Rengeteg furcsa megfogalmazás kering magyarul a hűségről, de ebben a cikkben annyit jelent, amikor az egyén a saját jólétéből, céljaiból önként hajlandó feláldozni valamekkora részt egy közösség céljai érdekében. Azaz önmagában például az ígéretek betartása vagy a feltétlen engedelmesség valamilyen elöljárónak itt most nem számít hűségnek.

Személyesen is számtalan előnyt jelenthet a hűség a látszatán túl. Nem csak az adott csoporthoz tartozás kellemes érzéséről van szó, evolúciósan is sikeresebbek azok a csoportok, ahol a hűség egyszerűsíti a közös célok elérését. Egyes elméletrendszerek szerint az egész emberi erkölcs és a jogrendszer jelentős részben az elvárt hűségre épül.

Egy ilyen mélyen megágyazott erkölcsi alapértékkel viszont durván vissza lehet élni

a párkapcsolati viszonyoknál lényegesen tágabb körben is. A legnyilvánvalóbb módszerek jellemzően illegálisak, elég, ha az emberkereskedelem népszerű módjaira gondolunk, vagy olyan esetekre, amikor hűségre, bajtársiasságra, pártfegyelemre vagy hasonlóra hivatkozva igyekeznek eltitkolni bűncselekményeket.

Kevésbé ismert, de sokakat érintő tapasztalat viszont, hogy azok is megjárhatják, akik a munkahelyükön látszanak különösen hűségesnek. Noha minden szervezetelméleti irodalom azt javasolja, hogy egy vállalat különösen becsülje meg nagyon hűséges dolgozóit, a gyakorlatban ez inkább fordítva lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.