2024. május 6., hétfő

A SZLOVÁK ÉS A CSEH TANÁROK IS JOBBAN KERESNEK, MINT A MAGYAROK SZLOVÁKIÁBAN BRUTTÓ 1750 EURÓT (ÁTSZÁMÍTVA 680 EZER FORINTOT) KERESNEK ÁTLAGOSAN A PEDAGÓGUSOK, AZ EGYETEMI OKTATÓK PEDIG 2 EZER EURÓ FÖLÖTT.

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2024.05.06.


A visegrádi országok oktatási szakszervezetei tartottak konferenciát hétfőn Budapesten a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezésére, ahol átbeszélték a V4-ek országainak oktatási kihívásait, különös tekintettel az iskolai dolgozók és az érdekképviseletek helyzetére. A rendezvényen egyebek mellett kiderült: Szlovákiában bruttó 1750 eurót (átszámítva 680 ezer forintot) keresnek átlagosan a pedagógusok, az egyetemi oktatók pedig 2 ezer euró fölött. Hasonló mértékűek a tanárbérek Csehországban is, ahol a pedagógusok fizetése a cseh átlagbér 130 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a magyarországi pedagógusok átlagbérezése bruttó 1400-1500 euró (540-580 ezer forint) közé tehető.

Kiderült az is, hogy a V4-es országok több hasonló oktatásügyi problémával is küzdenek, ilyen a pedagógusok elöregedése, a munkaerőhiány, a PISA-eredmények romlása, a tananyag és a módszertani megújulás kihívásai. Szlovákiában és Csehországban iskolai sztrájkra is sor került az elmúlt években, de a szakszervezetek képviselői együttműködőnek nevezték oktatási kormányzataikat. Lengyelországban pedig egy oktatási reformot hajtanak végre, aminek az egyik “motorja” a Lengyel Pedagógusok Szakszervezete. Beszédes az is, hogy Magyarországon kívül valamennyi visegrádi országban van önálló oktatási minisztérium.

A Cseh és Morva Oktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Frantisek Dobsík a Népszava kérdésére elmondta, a cseh oktatási dolgozók sztrájkjogát az alkotmány és a kollektív szerződés garantálja, semmilyen politikai erőnek nincs lehetősége arra, hogy a sztrájkot akadályozza vagy betiltsa.

Míg Magyarországon az iskoláknak sztrájk idején is nyitva kell tartaniuk, a tanároknak pedig meg kell tartaniuk a tanórák 50 százalékát, addig Csehországban, ha sztrájk van, az iskolák bezárnak, a diákok otthon maradnak, ha szükséges, az iskolák saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy napközit tartanak.

Hasonló a helyzet Szlovákiában is: a Szlovákiai Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Pavel Ondek lapunknak azt válaszolta, a sztrájk alkotmányos jog, amibe a politika nem avatkozhat bele. Tavaly egy-, illetve háromnapos sztrájkot tartottak a szlovák iskolában, amikor az intézmények 90 százaléka zárva maradt. A munkabeszüntetés eredményes volt, a dolgozók béremelést kaptak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.