2024. május 9., csütörtök

MAGYAR PÉTER ROSSZUL EMLÉKSZIK: ORBÁN MÁR 1998-BAN IS OLYAN VOLT, MINT 2024-BEN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2024.05.09.


Magyar Péter a Rzeczpospolita című lengyel lapnak nyilatkozva a többi között arról is beszélt, hogy „az 1998-as Orbánhoz szeretne visszatérni, azokhoz az időkhöz, amikor a gazdaság remekül fejlődött és semmi sem fenyegette a demokráciát”. Orbán Viktor 1998-ban lett először Magyarország miniszterelnöke és – szemben a Tisza párt alelnökének szelektív emlékezetével – politikai tevékenységét már akkor is számos visszásság jellemezte.


Az első Orbán-kormány idején a most regnáló miniszterelnök és a Fidesz már túl volt a Kaya Ibrahim és Joszip Tot urak nevével fémjelzett botrányos ügyeken, csakúgy, mint a sárazsadányi szőlőkkel kapcsolatos szaftos történeten. Ez utóbbinak a lényege, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként részt vett a felesége kft-je által összehívott – utólag nem-taggyűlésnek átkeresztelt – taggyűlésen. Itt hangzott el az azóta szállóigévé nemesedett mondat, miszerint „ne mi kapjuk a legtöbbet.” És úgy lett, ahogyan a miniszterelnök akarta: az Orbán családhoz köthető szőlőbirtok csupán a második legtöbb állami támogatáshoz jutott.

Ellentétben Magyar Péter minapi visszaemlékezésével, nem igaz, hogy Orbán Viktor első kormányzása idején semmi sem fenyegette a demokráciát. Hogy ez mennyire így van, annak alátámasztására a teljesség igény nélkül, az olvasók és főként Magyar Péter okulására, kigyűjtöttünk néhány korabeli hírt az első Orbán-kormány (1998-2002) idejéből. Tanulságos olvasmány lehet, nemcsak a politikai porondján újonnan feltűnt, sokak által messiásként várt népi hősnek, hanem azoknak is, akik most felállva tapsolnak neki.

1998 augusztusában például arról írtak a lapok, hogy egy Schlecht Csaba nevű Fidesz-közeli illető még 1995-ben egyetlen nap leforgása alatt 14 céget adott el egy Kaya Ibrahim nevű, Németországban dolgozó török vendégmunkásnak. Schlechtnek e kiárusítás után még mindig maradt két cége, ezeket egy Joszip Tot nevű horvát úr (lopott) útlevelével vásárolták meg. Az eladott cégeknek két közös tulajdonságuk volt: az egyik, hogy mindegyik után tetemes adó- és járuléktartozás maradt, a másik, hogy e cégek alapítói között a Fidesz nagyágyúi – Orbán, Kövér, Stumpf, Simicska, valamint barátaik és üzletfeleik – szerepeltek.

Ekkoriban derült ki az is, hogy id. Orbán Győző – Orbán Viktor édesapja – több bányának is a tulajdonosa. Hogy a rendszerváltás előtt tehetősnek távolról sem tartott Orbán családnak – a miniszterelnök visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy vályogházban éltek és nem volt fürdőszobájuk – miből telt bányára, azóta is homály fedi. (Rockefeller egyszer újságíróknak azt mondta: csak az első egymillió dollárom eredetét ne firtassák.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.