2024. május 9., csütörtök

TÉRKÉPEN MUTATJUK MEG, MEKKORA BÁZISUK VAN A PÁRTOKNAK VIDÉKEN

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2024.05.09.


Már az EP-választás ajánlásgyűjtése is alaposan megdolgoztatta a pártokat, nem is sikerült mindenkinek 20 ezer aláírást összeszednie a határidőre. Az igazi szervezeti erőpróba azonban a vármegyei listaállítás volt. Kedd délutánra eldőlt, hogy melyik párt hány vármegyében tudta összeszedni az induláshoz szükséges ajánlásokat.


A vármegyei közgyűlések tagjairól listás választási rendszerben döntenek a falvak és a kisebb városok választói. Budapest és a 25 megyei jogú város lakói, mintegy másfél millió választó kimarad ebből a választásból, ők nem kapnak ilyen szavazólapot. Nem véletlen, hogy a Fidesz 2010 óta tarol a megyei választásokon, legutóbb is nagy többséget szereztek minden megyei közgyűlésben.

A vármegyei közgyűléseknek politikailag nincs komoly szerepük, a választások azonban képet adnak arról, hogy mekkora bázisuk és erejük van a pártoknak a kisebb településeken.

Ahhoz, hogy egy párt vagy civil szervezet listát tudjon állítani egy vármegyében, a választásra jogosultak 0,5 százalékának ajánlását kellett összegyűjtenie. Ez azt jelenti, hogy a lakosságszám arányában komoly különbségek vannak országban. A legtöbb aláírást Pest vármegyében kellett összeszedni a listaállításhoz (5035 ajánlás), míg a legkevesebbre Nógrád vármegyében (629 ajánlás) volt szükség, de Vas vármegyében is elég volt csak 719 aláírás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.