2016. szeptember 2., péntek

AMIT A NÉPSZAVAZÁSHOZ TUDNOD KELL: MIRŐL SZAVAZUNK? - 1. RÉSZ

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Amnesty International
2016.09.02.


Az Amnesty International Magyarország szembeszáll a kormány idegenellenes kampányával és igyekszik eloszlatni a tévhiteket a menekültekről. Az október 2-i népszavazás előtt minden héten egy újabb témát jár körbe a blogján, hogy jobban megértsük, kikről vagy miről is kéne döntenünk egy hónap múlva.




„AKARJA-E, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ AZ ORSZÁGGYŰLÉS HOZZÁJÁRULÁSA NÉLKÜL IS ELŐÍRHASSA NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK MAGYARORSZÁGRA TÖRTÉNŐ KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉSÉT?”

MIÉRT AKAR IDE EMBEREKET „BETELEPÍTENI” AZ UNIÓ?

Már maga a kérdés is félrevezető, mert betelepítésről szó sincs. Jelenleg egy „kvóta” van érvényben az Európai Unióban. Tavaly az Európai Unió Tanácsa (az EU-tagállamok kormányainak képviseletét ellátó intézmény, amelynek az uniós országok adott területért felelős miniszterei a tagjai) elfogadott egy átmeneti intézkedést, amely alapján összesen 160 ezer szír, eritreai és iraki menedékérőt helyeztek volna át a menekültválság által akkor leginkább érintett három EU-s ország – Görögország, Olaszország és Magyarország – területéről más uniós országokba, hogy ezekben az országokban bírálják el a menedékkérelmeket.

Azért ebből a három országból, mert a tavaly nyári-őszi menekültválság során ebbe a három uniós országba érkeztek a legtöbben, itt adták be a legtöbb kérelmet, az országok pedig képtelenek voltak megfelelő módon feldolgozni és elbírálni a kérelmeket. A cél tehát az volt, hogy a többi országot is bevonják a kérelmek elbírálásába, így tehermentesítsék Olaszországot, Görögországot és Magyarországot. Szóval betelepíteni senki sem akartak, csak azt kérték a tagállamoktól, hogy bírálják el a kérelmeket.

Magyarország területéről 54 ezer embert helyeztek volna át, de a magyar kormány ezt elutasította, így a ránk eső részt végül arányosan felosztották a másik két ország között.
HÁNY EMBERRŐL VAN SZÓ?

A népesség, a GDP, a munkanélküliségi arány és az előző 5 év menedékkérelmei alapján kiszámolt kvóta szerint Magyarországnak 1294 embert kellene áthelyeznie (vagyis elbírálni a kérelmeiket) jövő év októberéig. Egyébként minden fogadó ország 6 ezer eurós (kb. 1,9 millió forint) támogatást kap menedékkérőnként.

MEGSZAVAZTUK?
Nem, Szlovákia és Magyarország nemmel szavazott, de a minősített többséggel (a tagállamok 55%-a a javaslat mellett szavaz és a javaslatot támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65%-át képviselik) elfogadott döntés ránk nézve is kötelező érvényű. Hazánk vitatja a döntés jogszerűségét, ezért az Európai Bírósághoz fordult, de egyelőre a bíróság még nem döntött az ügyben.

A TÖBBIEK BEFOGADTÁK EZT A 160 EZER EMBERT?
Nos, sajnos elég lassan halad a dolog. Eddig 3056 ember helyeztek át más uniós országokba (2213-át Görögországból és 843-at Olaszországból).

JOGA VAN AZ EU-NAK BETELEPÍTENI IDE EMBEREKET?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.