2017. január 12., csütörtök

VAN-E PUTYINNAK ORBÁN-DOSSZIÉJA is?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.11.



Igazából már be sem szabadna iktatni, de ha beiktatják is, nagyon szigorú titkosszolgálati, nemzetbiztonsági és szenátusi vizsgálatnak kell alávetni, hogy kiderüljön: Trump milyen mértékben van az oroszok kezében. Az biztos, hogy amíg tagad, addig zsarolható, mert nem akarja, hogy a moszkvai és a szentpétervári szállodákban készült orosz titkosszolgálati videók és információk kiderüljenek róla.

A Trump-dosszié létezése mindenesetre magyarázatot ad arra, hogy Trump miért tagadta eddig az orosz hackerek létezését, miért nem derült ki róla semmi, és az oroszok miért csak Clintonról hoztak nyilvánosságra terhelő információkat. Clintont mutatta be Trump, mint aki zsarolható a Clinton-alapítványba adományozók által, miközben ő maga az oroszok markában van szőröstül-bőröstül.

Leginkább pedig az, hogy korábbi külügyminiszter jelöltjeit elvetve, miért állapodott meg hirtelen és váratlanul egy fél nap alatt az orosz kapcsolatokkal és kitüntetéssel rendelkező Exxon-vezér személyében. Nyilvánvalóan Rex Tillerson átadta Putyin üdvözletét és főleg üzenetét, hogy mi van a kezükben róla, és mint "okos ember", hallgasson rá.

Lassan összeáll a kép, a Putyin kezében levő Trump-dosszié sok mindenre magyarázatot ad. Igazából már be sem szabadna iktatni, de ha beiktatják is, nagyon szigorú titkosszolgálati, nemzetbiztonsági és szenátusi vizsgálatnak kell alávetni, hogy kiderüljön: Trump milyen mértékben van az oroszok kezében. Az biztos, hogy amíg tagad, addig zsarolható, mert nem akarja, hogy a moszkvai és a szentpétervári szállodákban készült orosz titkosszolgálati videók és információk kiderüljenek róla.

A Trump-dosszié létezése mindenesetre magyarázatot ad arra, hogy Trump miért tagadta eddig az orosz hackerek létezését, miért nem derült ki róla semmi, és az oroszok miért csak Clintonról hoztak nyilvánosságra terhelő információkat. Clintont mutatta be Trump, mint aki zsarolható a Clinton-alapítványba adományozók által, miközben ő maga az oroszok markában van szőröstül-bőröstül. Leginkább pedig az, hogy korábbi külügyminiszter jelöltjeit elvetve, miért állapodott meg hirtelen és váratlanul egy fél nap alatt az orosz kapcsolatokkal és kitüntetéssel rendelkező Exxon-vezér személyében. Nyilvánvalóan Rex Tillerson átadta Putyin üdvözletét és főleg üzenetét, hogy mi van a kezükben róla, és mint "okos ember", hallgasson rá.

A magyaroknak könnyen "deja vu" érzése támadhat, mert Orbán Viktor, aki mindvégig oroszellenességéről volt híres, oroszbarátsága miatt támadta Gyurcsányt, a kommunistázáshoz az oroszokkal szembeni ellenszenv összetartozott, egyszer csak oroszbarát lett. Erre nem elég magyarázat az illiberális NER és az orosz putyinizmus hasonlósága, mert Orbánnak nem lenne szüksége erre. Orbán lehetne egy "nyugati Putyin", aki az oroszokban még mindig a kommunista megszállókat és a potenciális veszélyt látja.

De ennél is furcsább, hogy Orbán egyszer csak váratlanul Moszkvába utazott, minden előzmény nélkül egy nap alatt megegyezett Putyinnal a magyar Paks II. megépítéséről, és ettől kezdve bekerült az orosz érdekszférába, és része lett az oroszok által elindított világpolitikai stratégiának és folyamatoknak. Vajon miért? Miért rúgott fel Orbán minden megfontolást, minden törvényességet és szabályt? Miért vállalta azt a nem túlnagy kockázatot is, hogy Magyarországon hogyan fogadják, hogy egy nap alatt egymagában eldöntötte harminc évre az ország sorsát? Miért vállalta konfliktust ezért az EU-val és főleg az amerikaiakkal?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.