2017. december 18., hétfő

28 ÉVE TEMESVÁRON INDULT A FORRADALOM, AMELY CEAUSESCUÉK KIVÉGZÉSÉVEL VÉGZŐDÖTT


MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.12.18.


Tőkés László 1986-ban lett Temesvár református lelkésze. A fiatal egyházfi prédikációiban rendszeresen felszólalt a falurombolások, a rendszer ellen. Ennek következtében 1989 végén megfosztották szószékétől, és el akarták távolítani a városból. Hívei megszervezték a lelkész védelmét, minden nap más és más támogatói álltak őrt a lelkész háza előtt.

Tőkés december 11-én, a Magyar Televízió Panoráma című műsorának adott interjút, amiben bírálta a rendszert, és nemzetközi segítséget kért ügyében. 1989. december 16-án a rendőrség egységei foganatosítani akarták Tőkés kilakoltatását. Az őt támogatók ezt nem hagyták, sőt csatlakozott az utca népe is. Románok, és magyarok vegyesen. A kilakoltatás megakadályozásából, pedig tüntetés nőt ki.

A tüntetők végigvonultak Temesvár utcáin és megpróbálták bevenni a pártszékházat, ezt végül a rendőrség egységei akadályozták meg vízágyúval és könnygázzal.

Az összecsapások másnap újra kezdődtek. Vasárnap reggel a tüntetők már sikeresen elfoglalták a pártszékházat feldúlták azt és a pártállam iratait szórták ki az utcára. Az államhatalom, csak a katonaság bevetésével tudta visszaszorítani a tüntetőket. A katonák pedig éleslőszert használtak, több tüntetőt is lelőttek, utcai harcok kezdődtek. A temesváriak Molotov koktéllal próbálták megállítani a hadsereg páncélosait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.